Българската държава има готовност да се включи в европейската инициативата за осигуряване на ваксина за COVID-19 с равен достъп за населението на всички държави-членки на Европейския съюз. Премиерът Борисов е наредил на министъра на здравеопазването да направи необходимата организация.


На този етап България разглежда различни опции относно осигуряването на ваксина. Страната ни има готовност да се присъедини към оформилия се алианс от четири европейски държави – Германия, Франция, Италия и Холандия, които са постигнали споразумение с биофармацевтична компания за доставка на до 400 милиона дози от ваксината COVID-19 на Университета в Оксфорд. „Държавата ни разглежда и възможността да се присъедини към общоевропейско решение по темата, с което да бъдат осигурени количества от ваксината за целия ЕС. България може да заяви интерес към ваксината и в директни преговори с компанията, организираща нейното производство и дистрибуция“, съобщават от администрацията на Кабинета.


Към момента за последното денонощие новите положителни проби за COVID-19 у нас са 24 от общо 1409 изследвани. Разпределението по области е Добрич - 1; Кърджали - 1; Ловеч - 1; Пловдив - 2; Смолян - 1; София област - 2; София град - 3; Търговище - 4; Шумен - 9.Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 3290. От тях активни са 1386. Излекуваните лица, при които е бил констатиран COVID-19, са 1730. Седем от тях са регистрирани за изминалите 24 часа.


В лечебни заведения за болнична помощ се намират 244 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 15 са настанени в интензивни структури.


Сред медицинския персонал, с потвърден COVID-19, към момента са установени общо 318. През последното денонощие не са установени нови случаи.


Общо 174 са починалите, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. Два нови смъртни случая са регистрирани през изминалото денонощие - жена на 36 г., за която няма информация да е имала придружаващи заболявания и жена на 45 г. с пневмония, сърдечно заболяване и хронично неврологично заболяване.