В България липсва скринингова програма за рак на белия дроб, въпреки че заболяването остава сред най-смъртоносните видове рак у нас и в Европа.

 

Подобна скринингова програма е необходима, защото ракът на белия дроб се открива най-често в напреднал стадий, което прави лечението му невъзможно в 90% от случаите.


 

Профилактичните прегледи позволяват ранното откриване на други онкологични заболявания, но за рака на белия дроб е нужна скринингова програма, каквато в страната ни все още няма.

 

Това заяви началникът на отделението по медицинска онкология в Онкологичен център към МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище д-р Росица Кръстева.

 

Тя взе участие в семинар, организиран от АстраЗенека – България, посветен на месеца за борба с рака на белия дроб.

 

По думите на д-р Кръстева скринингът се извършва с рентгенови машини с ниска доза радиация, с които заболяването може да се открие в съвсем ранен стадий.

 

Такива нискодозови скенери не застрашават здравето и могат да открият съвсем малки тумори, което би позволило те да бъдат лекувани много по-успешно.

 

По данни на Европейското респираторно дружество при компютърна томография за рак на белия дроб се използва до 90% по-малко лъчение в сравнение с конвенционалната томография и е четири пъти по-вероятно да се открие ранен тумор в сравнение с традиционната рентгенова снимка на гръдния кош.

 

Сред рисковите фактори, които биха поставили хората в категорията за скрининг, са тютюнопушенето, излагането на азбест или фамилна обремененост с рак на белия дроб.

 

Тази година информационната кампания за рака на белия дроб призовава да не се пренебрегват диагностиката и лечението на злокачествените заболявания в условията на Ковид-19.

 

Заради страха от инфекция с коронавирус се ограничава диагностиката и лечението на пациенти с рак на белия дроб, което е сериозен риск за тяхното здраве.

 

Няма основание това да се случва, призовава д-р Кръстева, защото всички лечебни заведения у нас се придържат към препоръките за работа в условията на Ковид-19 и пандемията не трябва да става причина за прекъсване на лечението.

 

Над 2 млн. души годишно заболяват от белодробен карцином в световен мащаб. Въпреки, че в България превенцията се подобрява, все още 70% от случаите се диагностицират в по-напреднал стадий, когато лечението е много по-трудно.

 

При откриване на заболяването в ранен стадий преживяемостта е над 90% през следващите пет години. При откриването му в късен стадий това се отнася само за 10% от пациентите.

 

Страната ни се отличава с висока заболеваемост и ниска преживяемост, но обнадеждаващото е, че у нас са въведени всички най-съвременни методи за лечение, в това число таргетно лечение, имунотерапия и молекулярна диагностика.

 

В България ракът на белия дроб е най-честата причина за смърт от злокачествените заболявания при мъжете и на трето място сред злокачествените заболявания при жените.

 

Белодробният карцином причинява повече смъртни случаи в Европа, отколкото рака на гърдата, простата и дебелото черво взети заедно.

 

В днешно време причината за това заболяване се търси все повече в наличието на определени генетични мутации, за да се приложи възможно най-ефективното лечение.