България продължава да бъде на първо място сред страните от Европейския съюз по смъртност от коронавирус по данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията за последните две седмици.

 

Това стана ясно по време на брифинга на здравните власти във връзка с разпространението на Ковид-19 у нас.


 

Според здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов това се дължи на самолечението, което се прилага от много хора, както и на отлагането на прегледа при лекар.

 

Смърните случаи, свързани с коронавирус, за последното денонощие са 156, а от началото на пандемията са 4503.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че България е слязла с едно място надолу по заболеваемост от коронавирус в ЕС и вече е на 12-то място.

 

Средната заболеваемост за последните 14 дни е паднала под 600 души на 100 000 население и вече възлиза на 591 случая, посочи още доц. Кунчев.

 

Област Кърджали е първата, която излиза от червената зона и попада в оранжевата.

 

Новите случаи на Ковид-19 за последния ден са 3280, което се равнява на 36% от направените малко над 9000 PCR теста.

 

Добрата новина е, че делът на положителните PCR тестове намалява от 40-45% до 32-36% през последните две седмици.

 

Излекувани за последната седмица са над 12 хиляди души, посочи здравният министър.

 

По думите му 51% от леглата за неусложнени пациенти с Ковид-19 са заети, и 46% от тези за интензивни грижи. Най-голям е делът на запълнените легла в Шумен и Ямбол.

 

В болница в момента са настанени 6 766 пациенти, от които 523 са в интензивни отделения.

 

Междувременно стана ясно, че направление за PCR тест ще може да се издава и на лица, които са с положителен резултат от бърз антигенен тест, направен от оторизиран изпълнител на медицинска помощ.

 

Това е записано в подписания договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между НЗОК и Българския лекарски съюз за 2020 - 2022 г.

 

Съгласно предишното споразумение между Здравната каса и Лекарския съюз личните лекари нямаха право да издават PCR направление, при наличие на положителен бърз антигенен тест.

 

От БЛС изразиха опасение, че това ще ощети пациентите, които имат положителен бърз антигенен тест, както и техните контактни лица, защото положителният антигенен тест не им дава право на болничен лист и те не подлежат на карантина.