Поредно проучване на европейската статистическа служба Евростат показва, че българите живеят най-кратко в целия ЕС. През 2017 г. средната продължителност на живота у нас е средно 74,8 години. Все пак през последните четири десетилетия тя нараства с 3,8 години, показват данните, като през 1980 г. е била 71,1 години.


Ниският стандарт, качеството на живот и стресът са сред основните фактори, които нареждат българите на последно място. Средната продължителност на живота на жените у нас през 2017 г. е била значително по-голяма от тази на мъжете – 78,4 години спрямо 71,4 години. Въпреки това жените у нас са имали най-ниска продължителност на живота сред страните членки на ЕС. При мъжете преди две години по-ниска средна продължителност на живота са имали само представителите на силния пол в Латвия – 69,8 години.


Шампиони по дълголетие в ЕС са испанците със средно 83,4 години, следвани от французите с 82,7 години и шведите с 82,5 години. На най-голямо дълголетие се радват мъжете в Италия и Швеция – 80,8 години, а при жените най-дълголетни са испанките с 86,1 години, следвани от французойките с 85,6 години.„И у нас имаме примери за дълголетници. По-скоро проблемът е дали можем да живеем смислено, като навършим определена възраст, а не до колко години“, коментира статистиката на Евростат антропологът Валери Личев в „България сутрин“.


Според психиатъра Цветеслава Гълъбова е добре да се увеличава дължината на живота, но с това и качеството му. „Жените по-лесно намират смисъл, отколкото мъжете, когато приключат активния си живот“, допълни я Личев. Една от причините според експертите е, че жените са по-склонни да изливат емоциите си.


Цветеслава Гълъбова обясни също, че на бабите например им се връчват внуци и те остават по-дейни след пенсионна възраст за разлика от мъжете. „Започват ходене на уроци, занимания най-различни. Самите жени са много активни. Те са по-социални“, коментира психиатърът.


За рекордьорите по продължителност на живота в съюза – Испания, антропологът Валери Личев обясни, че тайната се крие в начина и на живот. „Испания и Португалия може да не са челни икономики, но там най-лесно се живее с оглед на възможностите, които ти предоставя местната култура - фиестата, празниците, да се срещаш, да имаш разнообразни контакти. Това по-скоро обуславя дългата продължителност“, допълни той пред Bulgaria ON AIR.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.