България има спешна нужда от въздушна линейка, алармират от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст (БЧК). Това е равносметката на спасителите след огромния брой - над 90, кризисни акции само през летния сезон, предаде БНТ.


„Наблюдаваме, че се случват много нови неща в района на отряда на Сандански, южните части на Пирин. Традиционно, ситуации имаме и в района на Рилските езера, над Банско, Добринище, Стара планина. Основните причини за инциденти са подценяване на условията в планината и надценяване на собствените възможности. Много често се излиза във високите части на планините с леко облекло. Едно рязко разваляне на времето също трябва да се има в предвид. Осветлението е задължително, телефонът трябва да е добре зареден“, обясни директора на Планинската спасителна служба Емил Нешев. 


Той и колегите му настояват за спешната нужда от медицински хеликоптер, който да подпомогне акциите им. „Липсата определено ни пречи и ни тежи, имаме нужда от въздушна линейка. Това е изключително тежко и за нас като спасители, тъй като времето за оказване на помощ на пострадалия е много важно“, допълни Нешев.По думите му в Планинската спасителна служба в момента има над 530 човека правоспособни планински спасители, от тях само 46 са щатни, които осигуряват денонощните дежурства, всички останали са доброволци.


Припомняме, че от юли страната ни остана без въздушна линейка след като тя бе частна инициатива. Преди пет години българска компания купува два хеликоптера за медицински цели, но липсата на държавна подкрепа и огромните разходи за поддръжката и експлоатацията на въздушните линейки, слагат край на начинанието. По думите на собственика на фирмата от 2014 г. до 2019 г. с хеликоптерите са били проведени над 20 спасителни операции, в които е помогнато на повече от 25 души, но разходите за поддържането им са възлизали на десетки хиляди евро на месец.


В момента застрахователните компании предлагат услугата „планинска застраховка“, но тя не включва спасяване по въздух.