Съветът на европейските здравни министри на България и Румъния в идната седмица излиза с обща позиция по отношение на бъдещите доставки на Pfizer ваксини. 

 

Това стана ясно по време на посещение на българския министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова в Букурещ, където тя се срещна с този на Румъния - проф. д-р Александру Рафила. 


 

България и Румъния, заедно с още 8 държави членки на Европейския съюз, изпратиха отворено писмо до Европейската комисия (ЕК), в което настояват доставките да бъдат съобразени с реалните потребности на населението. Те разчитат на общ диалог със съответните страни.

 

Съгласно договора между ЕК и биотехнологичната компания до края на 2022 г. у нас трябва да бъдат доставени още 2 710 904 дози Covid-ваксини, а през 2023 г. – над 7 млн. дози.

 

Предвидените в момента количества в пъти надвишават потреблението на ваксини и утежняват бюджетите на съответните държави. 

 

Причина за общата позиция е фактът, че споразуменията за доставка на ваксини задължават участващите в тях държави да закупят дозите ваксини, които са им определени в съответствие с извършеното разпределение по всяко споразумение. 

 

В същото време споразуменията не съдържат механизъм, чрез който държавите да могат да се откажат от определените им с разпределението дози ваксини.

 

До момента Европейската комисия1 е подсигурила до 4,2 милиарда дози ваксини срещу Covid-19 и води преговори за допълнителни дози.

 

Към момента поставените дози на ваксини против Covid-19 в България са 4,91 млн. Напълно ваксинираните граждани на страната ни са 2,06 млн. души, които представляват 29,7% от общото население. 

 

Към 10 юни 2022 г. 113 са новите случаи на лица с Covid-19 за денонощие. Шестнайсет от тях са установени с PCR, а 97 - с бързи антигенни тестове. 56,64 % от новите случаи, доказани през изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал.

 

Пациентите с доказан Covid-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 298. От тях 27 се намират в интензивни отделения или клиники.

 

Рефернции:
1. Safe Covid-19 vaccines for Europeans. European Comission - https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans_bg