България губи 100 млн. лв. европейски пари, с които можеше да се лекуват хиляди онкоболни пациенти.

 

Сумата е трябвало да бъде усвоена до края на годината. Остава обаче твърде малко време, за да се задейства машината на обществените поръчки, съобщава Нова тв.
 
Така българските онкоболни пациенти ще трябва да почакат. Може би догодина, ако администрацията си свърши работата, те ще могат да се лекуват по начин, който иначе е добре познат по света.
 
Робот „Да Винчи”, кибер-нож и гама-нож може и да ни звучат като оръжия от междузвездни войни, но всъщност са имена на специфична медицинска апаратура за лъчетерапия, която помага на много хора по света, но не и у нас.
 
В последните дни от управлението си д-р Ненков и екипът му установяват, че има 100 милиона лева европейски пари, които някак си са били пропуснати и с които може да се купи уникалната апаратура. Парите не може да се изхарчат за друго.


NEWS_MORE_BOX
 

 

„Тези, които са европейски пари, които са подарък за нас, от тях не могат да се вдигнат заплатите на Спешна помощ, колкото и аз или доктор Москов да го искаме, от тях не могат да се купят марли за болницата в Девин, защото такъв е редът на харчене”, заяви служебният министър на здравеопазването.
 
Идеята обаче има и противници - медицинските консултанти, част от които твърдят, че на България такава апаратура не е нужна, защото у нас нямало кой да работи с нея. „Това категорично не е вярно и това е злонамерено”, каза Ненков.
 
По думите на двамата министри годишно България изпраща около 200 души да се лекуват с такава апаратура в Турция. Всеки от тях ни струва средно около осем хиляди евро.
 
„Аз само днес съм подписал три разрешения на наши граждани, които да заминат за Турция”, коментира здравният министър Петър Москов. Новият министър обеща новата апаратура все пак да бъде купена, но по друга програма, вероятно - следващата година.