България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма регистрирана ваксина за варицела. Това заяви пред Bulgaria ON AIR доц. д-р Атанас Мангъров. Ръководителят на Инфекциозна болница коментира в студиото на „България сутрин“ има ли опасност от епидемия от варицела у нас. 

 

„Моноваксината за варицела не е била регистрирана у нас преди да влезем в Европейския съюз и в момента, за да се регистрира съгласно една централизирана европейска процедура, трябва да се пререгистрира в целия Европейски съюз. Това е чисто една бюрократична регулаторна история, но е много скъпа, трудоемка и никой от производителите не е заинтересован от нея“, обясни той. 


 

По думите на специалиста,  в момента се прави опит да се вкара на пазара по-нов вариант на ваксината за варицела. В него варицелната съставка е „закачена“ за съставките за рубиола, морбили и заушка. Тази ваксина може да бъде регистрирана в България без проблеми, тъй като се смята за нов продукт. 

 

"Около 10 на сто от възрастното население не са карали варицела. Когато се кара на стари години, се кара тежко и човек може да загине, там шансът за усложнение е много по-голям" обясни лекарят. Той уточни, че няма бум на случаите на варицела у нас. И даде статистика, според която през 2017 г. в страната са се разболели 24 хил. и 900 души, за 2016 г. болните от варицела са били 31 000. Три години по-рано болните са били 37 800 души. 

NEWS_MORE_BOX

 

„От началото на тази година досега имаме 11 хил. и няколкостотин души. Тоест това, което става тази година не е нищо необичайно“, категоричен бе доц. Мангъров. Според него е по-добре хората да имат ваксина срещу варицела, тъй като минималният престои при инфекциозното заболяване е поне 10 дни. Той изтъкна, че всяка година хората, които отсъстват от работа  заради варицела, са почти колкото населението на морския град Варна. 

 

Вижте повече от разговора във видеото на Bulgaria ON AIR: