Допълнителна реорганизация ще се проведе в лечебните заведения заради нарастващия брой на новите случаи на коронавирус у нас.

 

Към 17-ти ноември страната ни е 13-та по заболеваемост, но трета по смъртност сред страните в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.


 

В рамките на Балканския полуостров България е втора по заболеваемост и смъртност. Това стана ясно на седмичния брифинг на здравните власти за разпространението на Ковид-19.

 

Заболеваемостта се е повишила до 658 души на 100 хиляди население през последните 14 дни. В тази ситуация се налага допълнителна реорганизация на здравната система, посочи здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

 

Той обясни, че в областите, където заболеваемостта остава от 300 до 600 души на 100 хил., ще се запази досегашното изискване болниците да отделят 20% от леглата за пациенти с Ковид-19.

 

В повечето области обаче заболеваемостта е от 600 до 1000 на 100 хил. души и това налага да се реогранизират определени болници само за лечението на пациенти с Ковид-19.

 

Най-голям натиск изпитва болничната система в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Търговище и Шумен.

 

Най-голям е делът на новите случаи в София и Габрово, където има над 1000 случая на Ковид-19 на 100 хиляди население. За тях ще се набележат отделни мерки за решаването на проблема с болничните легла, съобщи здравният министър, без да уточнява какви.

 

По думите на националния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев страната ни се намира в ситуация, в която обществото трябва ясно да реши дали да спазва противоепидемичните мерки, за да не се стигне до въвеждането на по-строги ограничения, каквито има в други европейски страни.

 

През изминалото денонощие новите случаи на коронавирус са близо 4000, като 40% от близо 10 хил. PCR теста са били положителни. 137 от новите случаи са при медицински лица.

 

Общият брой на потвърдените от началото на пандемията случаи са над 110 хиляди, а от тях над 75 хиляди са активни.

 

През последните 24 часа са починали 117 души и общо 2 530 от началото на пандемията.

 

5629 са настанените в болница пациенти с Ковид-19, а 313 са в интензивни отделения. 2026, или 36% от всички Ковид пациенти, са в софийски болници, от които 238 са на интензивно лечение.

 

Промени в Закона за здравето обаче предвиждат да се отмени задължителното болнично лечение на Ковид-19. Уведомяването за поставяне в изолация или под карантина за всички заразни болести, включително и Ковид-19, ще става по телефона, чрез смс или с имейл.

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че до края на седмицата прегледи и изследвания за коронавирус ще се правят в 11 общински поликлиники на територията на София, сред които 24-то и 25-то ДКЦ.

 

От днес влиза в сила заповедта на образователния министър Красимив Вълчев за задължително носене на маска или предпазен шлем в клас за учениците от 5 до 12 клас.