Пореден доклад на Европейската комисия сочи, че България е страната с най-мръсния въздух в Европейския съюз и с най-много смъртни случаи, причинени от този факт. Основната причина е високото ниво на фините прахови частици.


Страната ни е и в топ 20 на най-замърсяващите със серен диоксид държави в света, според международно изследване. „Вървим в обратната посока. Продължава да се говори за изключения от нови правила за емисиите за въглищни централи, даване на отсрочки - с цел да се запази икономиката, но плащаме други суми за здравни разходи“, коментира темата Меглена Антонова от „Грийнпийс“ в "България сутрин".


Според Петър Киров от AirBG.info, няма последователност във вземането на решенията за справянето на екологичните проблеми в България. Той коментира, че страната ни ще бъде съдена и за замърсяването със серен диоксид.„При серния диоксид имаме много ясен източник на тези емисии - изгаряне на въглища или нефтени продукти. При него проблемът е, че той може да засили вече съществуващи състояния, свързани със сърдечни и белодробни проблеми“, обясни Антонова пред Bulgaria ON AIR.


Петър Киров подчерта, че е нужно разумно и активно управление на енергетиката на държавно ниво - да има ясна последователна позиция какви мерки да бъдат взимани.


Припомняме, че през юни от Столична обещаха да монитират 22 сензора за следене на чистотата на въздуха. Това трябва да се случи тази есен. Експерти ще локализират местата, на които ще бъдат поставени уредите с цел да се покрият райони, за които има сигнали и фактори, благоприятстващи задържането на фини прахови частици.


Устройствата за мониторинг се поставят по проект AIRTHINGS на тема: „Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух“, финансиран по Програма „Балкани – Средиземно море“ (2014 – 2020 г.). Проектът е насочен към опазване чистота на атмосферния въздух в контекста на глобалните климатични и екологични промени.


Междувременно Министерският съвет гласува Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух, в която са предвидени 100 милиона лева за изпълняване на  мерки за подобряване на битовото отопление. 111 милиона лева са отпуснати и по Оперативна програма „Околна среда“ за реализиране на мерки, насочени към битовото отопление, а 11 общини, сред които и София, ще получат и средства за екологичен транспорт.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.