България е на първо място по брой на активните пушачи в Европейския съюз. Високото ниво на тютюнопушене пречи на развитието на икономиката. Това стана ясно на съвместна пресконференция на офиса на Световната здравна организация в България, Министерството на здравеопазването и Коалицията за живот без тютюнев дим. Тя бе организирана по случай Световния ден без тютюнопушене – 31 май.
 
На 165 млн. лв. възлизат материалните щети от тютюнопушенето у нас, докато нематериалните надхвърлят 4 млрд. лв. Финансовите загуби пък са двойно повече от приходите от акцизи върху тютюневи изделия, съобщи икономистът Димитър Събев. И представи данните от доклад„Икономика на цигарения дим“, изготвен по поръчка на Коалицията за живот без тютюнев дим. 
 
По данни на Евростат от 2014 г. България е страната в Европейския съюз с най-висок дял на редовните пушачи, а годишно у нас се губят 400 000 години човешки живот. Докладът показва още, че българите с най-високи доходи употребяват най-много тютневи издели, докато в по-богатите държави сред хората с най-високи доходи тютюнопушенето е вече маргинално - 0% при най-богатите финландци и 1.2% при най-богатите шведи. „По това как България ще реагира на проблема с тютюнопушенето ще видим дали България е развита или развиваща се страна“, каза още експертът. 
 
Източник: Коалиция за живот без тютюнев дим
 
Институциите, гражданските организации и медиите  в страната трябва да положат съвместни усилия, за да се справят с тютюнопушенето, каза от своя страна Светлана Йорданова, заместник-министър на здравеопазването. И изтъкна, че пушачите трябва да помислят за здравето на своиоте близки като не ги излагат на вторичен дим. 
 
Тютюнопушенето е едно от най-големите бедствия в човешката история, като в един от 10 случая причинява преждевременна смърт, а до 2030 г. годишният брой на смъртните случаи ще се увеличи до 8 милиона, обясни д-р Скендер Сила, представител на СЗО в България.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Около 17 800 души умират преждевременно всяка година от болести, причинени от употребата на тютюн. Тютюнопушенето е причина за всеки един от три смъртни случая във възрастовата група от 30 до 44 години и за всеки втори в групата от 45 до 59 години. Установено е, че у нас 23% от смъртността при мъжете и 9,4% при жените са предизвикани от употребата на тютюн. Последните данни за смъртността в България през 2015 г. сочат, че 48,1 на 100 000 души (78,1 на 100 000 при мъжете и 19,9 на 100 000 при жените) са починали от рак на белия дроб, като 82% от случаите могат да бъдат обяснени с употреба на тютюн, съобщават от Националния център по обществено здраве и анализи към МЗ.
 
Употребата на тютюн е заплаха за всеки човек, тя причинява страдания, болести и смърт, води до обедняване на домакинствата и на националните икономики. Важен приоритет на общественото здраве в борбата за намаляване на заболеваемостта и смъртността е превенцията на тютюнопушенето сред подрастващите.
 
Според глобалното проучване на тютюнопушенето при младите хора в България, през 2015 г. поне петима от всеки десет ученици (56,7%) са опитвали някога тютюнево изделие. Повече от половината опитали са настоящи пушачи (28,8%). Освен това 10,1% са непушачите, които смятат, че може да им хареса да изпушат една цигара, а 20,2% заявяват, че са склонни да пропушат през следващата една година.