Ракът отнема живота на над 17 000 българи годишно и разболява други 36 000 души всяка година.
 
В същото време 1/3 от случаите на онкологични заболявания могат да се предотвратят, стига битката да се води на всички фронтове - човек да е отговорен към здравето си, а държавата да има единен национален антираков план.
 
България обаче е една от четирите държави в Европейския съюз, които нямат такава програма, съобщава "Труд".
 
Антираковият план представлява платформа от мерки, които ще подобрят диагностиката, лечението, последващите грижи и психо-социалната подкрепа на пациентите с рак, а само така може да бъде постигната целта на ЕК - до 2020 г. раковите заболявания да се намалят с 15%, или с цели 510 000 по-малко случая на година.
 
Доклад на Европейската комисия, както много други евродокументи, подчертава различията в начините на лечение и отделяните за онкотерапията средства в страните от ЕС. Така например средният разход за здравното обслужване на болни от рак е 102 евро на жител, като най-малко се отделят в България - 16 евро, а най-много в Люксембург - 184 евро на жител.
 
ЕК предвижда серия от мерки, с които ще „стопи" със 70% до 2020 г. неравенствата в грижите за раковоболните в страните от ЕС.
NEWS_MORE_BOX
 
Ще бъдат разработени насоки какви модели за най-добри практики в диагностиката и лечението да се наложат, като се вземат предвид националните и регионалните специфики. А влязлата в сила евродиректива за трансграничното лечение на пациентите гарантира още повече възможности за спасение от тежкото заболяване.
 
Комисията подчертава, че само 10 държави в ЕС имат специално отделен бюджет за психо-социални грижи, като България не е и сред тях.
 
Тази европрепоръка или която е да било друга - примерно, че трябва да се разработят специални алгоритми за грижите на децата с рак, изглежда някак далечна, тъй като един от основните проблеми за онкоболния българин продължава да е лутането му из дебрите на системата.
 
Още през 2009 г. Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели издаде полезно ръководство за българите с рак и техните близки. То посочва звената и специалистите, през които преминава пациентът, за да бъде успешно излекуван.
 
Докладът на ЕК завършва с препоръката да продължи развитието на активни национални планове за борба с рака, да се въведе нова директива за тютюневите изделия, с която да се намали пушенето, а така и да се понижат случаите на рак. Ще бъдат разработени и нови изисквания за скрининга на рака и как да се стимулират иновациите в лечението.