Водещи експерти в областта на кардиологията и сърдечносъдовата образна диагностика пристигат днес в столицата по повод XXVIII Световен конгрес по ехокардиография и мултимодална образна диагностика


Научно събитие кардиолози от световноизвестните Майо Клиник, Кливланд Клиник, Джонс Хопкинс и други световно признати специализирани болници за лечение на сърдечносъдови заболявания. Очакват се над 1000 експерти от над 30 страни да участват присъствено и виртуално, като основните теми до края на конгреса, 1 октомври включително, засягат роботиката и изкуственият интелект в ехокардиографията.

 


Инициативата за мащабното събитие е на доц. Красимира Христова, председател на Асоциацията по сърдечно съдова образна диагностика и председател на организационния комитет на конгреса. Асоциацията е организатор на международния медицински форум в партньорство с Международната асоциация по сърдечносъдов ултразвук (International Society of Cardiovascular Ultrasound - ISCU).  

 

Програмата на форума ще представи последните постижения и приложението на иновативните технологии в ехокардиографията и другите образни методики за диагностика и превенция на сърдечносъдовите заболявания - изследвания с ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография на сърце. 

 

Международен председател на XXVIII Световен конгрес по ехокардиография и мултимодална образна диагностика е проф. Навин Нанда, професор по медицина и сърдечносъдови заболявания, директор на ехокардиографската лаборатория към Университета в Бирмингам, Алабама, САЩ.

 

Роботика и изкуствен интелект в сърдечносъдовата образна диагностика е темата, която ще представи на проф. Нанда. Той допълнително ще води практически курсове по 2D и 3D ехокардиография. 

 

Проф. Нанда е автор на над 1000 публикации, 8 учебника по ехокардиография, 3 от които са преведени на френски, немски и италиански език, носител е на множество престижни награди. Има над 2000 презентации на международни форуми, а повече от 300 кардиолози са започнали кариера в областта на ехокардиографията под негово ръководство.

 

Проф. Натеса Пандиан от Университета Тафтс, Бостън, САЩ, ще проведе практически курс на доплер ехокардиографията и ще представи на участниците новостите и специфичните техники използвани при доплерова оценка на сърцето. Доплер ехокардиография при клапна регургитация е темата на лекцията му в конгресната програма. Изследователската дейност на проф. Пандиан е насочена към неинвазивната диагностика на клапните болести. Пионер е в областта на хемодинамичната оценка на камерната функция и доплеровата диагностика. Проф. Пандиан е един изключителен лектор и експерт в областта на ехокардиографията, един от експертите в трудни за оценка ехокардиографски случаи.


Конгресът предвижда изложение на водещи компании в индустрията с цел да се разгледат най-новите технологии.

 

Предвидено е и младите специалисти да представят оригинални резюмета на интересни изследвания и доклади за казуси, които да бъдат обсъдени по време на постерните сесии. 

 

България от години е на първо място по сърдечносъдови заболявания в Европа. Необходимо е специалистите у нас да обменят опит, да бъдат обучавани и информирани за най-новите методи и технологии за диагностика, превенция и лечение. Чрез информационни кампании и интересни събития Асоциацията по сърдечно съдова образна диагностика от години привлича вниманието на обществото към възможностите на медицината, като го насърчава към по-съзнателна грижа за сърдечносъдовото здраве.

 

Като част от Световния конгрес по ехокардиография ден вече е открита фотографската изложба „Лицата на женското сърце - превенция на сърдечносъдови заболявания при жени“, която се намира в Галерията на открито към НДК. Изложбата представя 27 интересни и популярни жени от различни професии и възрасти, акцентирайки на необходимостта от превенция и грижа за сърцето и минимизиране на рисковете при жените  от сърдечносъдови заболявания и инциденти в различните етапи от живота им.