България е далеч от постигането на колективен имунитет срещу Ковид-19, защото достигнатият на този етап относителен дял на имунитета сред населението е по-малък от 15%.

 

Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков на редовния брифинг на здравното министерство.


 

По думите му възприемчивостта към заболяването остава висока. Страната ни е на 21-во място в Европа с 241 случая на 100 хил. население през последните две седмици и втора на Балканите.

 

Броят на новозаразените се увеличава във всички възрастови групи, но най-вече сред лицата в активна трудова възраст. Почти всички области вече са в червената зона с над 120 болни на 100 хил. население.

 

Нараства и броят на починалите, като само за тази седмица има ръст в смърните случаи от 50%. Една трета от всички починали с коронавирус са на възраст от 70 до 79 години.

 

По отношение на смъртността се намираме на 10-то място сред страните от Европейския съюз и на 4-то място на Балканския полуостров за последните 14 дни с 3,43 смъртни случая на 100 хил. души население. 36 души с коронавирус са починали през последното денонощие, с което броят им става 1 197 от началото на пандемията.

 

Тревожно нараства броят на пациентите в болница – само за една седмица се е увеличил с една трета, а 7% от тях са в интензивни отделения, като относителният им дял продължава да расте.

 

Броят на заразените медицински лица е 2 087 към момента и това, заедно с непосилната им натовареност, се превръща в сериозен проблем за здравната система.

 

Само за последното денонощие има 67 нови случая на Ковид-19 сред медицински служители.

 

В тази връзка директорът на Пирогов проф. Асен Балтов призова частните болници да отделят за Ковид-пациенти също 10% от легловия си фонд.

 

Той потвърди, че медиците изнемогват, а до дни броят на хоспитализираните пациенти може да надмине 4 хил. От тях се очаква 220-250 да имат нужда от интензивни грижи, допълни той.

 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев призова да не се прекалява с приема на витамин D и да не се приемат ненужно имуностимуланти. Препоръката му е да се противодейства на вируса с физическа активност, правилно хранене и да се запази спокойствие.

 

„Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия и какво става с коронавируса по света, защото нещата се преекспонират. Преекспонирането доведе до недоверие в обществото, до страх и затова хората с удоволствие слушат приказки, че маските не работят“, посочи още той.

 

Според него вместо PCR тестове, трябва да се въведат спешно бързите антигенни тестове, които струват 15-20 лв. и дават разултат за минути.

 

Нови 2 760 случаи на коронавирус са установени у нас за последното денонощие. Това е близо 28% от всички 9 946 PCR теста.

 

Най-голям е броят на новозаразените в София - 1075, следва Пловдив с 206, Благоевград със 160, Варна със 146 и Русе със 131.