Българското правителство е отпуснало над 1 млн. лв. за реализацията на 11 проекта в Република Северна Македония през 2019 г. Това стана ясно при посещението на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в южната ни съседка. Той присъства на откриването на „Център за ранни интервенции и терапии за деца с нарушения от аутистичния спектър“, чието изграждане е финансирано чрез Средносрочната програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ на Република България за периода 2016 г. -2019 г.


„Щастлив съм заедно с министъра за здравеопазване на Република Северна Македония Венко Филипче да участвам в официалното откриване на „Център за ранни интервенции и терапии за деца с нарушения от аутистичния спектър“. Това е вторият такъв център, изграден със средства, предоставени от бюджета на Република България“, заяви Кирил Ананиев.


Първият център беше открит в Скопие и функционира вече три години. „Убеден съм, че центърът в Охрид, който има капацитет над 100 деца, ще прерасне в регионален център, обслужващ деца и други населени места“, посочи още министър Ананиев.Оборудването на Центъра за аутизъм в Охрид също е закупено със средства,  предоставени от България, като всички уреди и материали са с производители от страни от ЕС, каквото е и изискването на българската държава.


За изграждането на аутистичния център България предостави на Република Северна Македония 100 000 евро. „И занапред, чрез Средносрочната програма, България ще продължи да отделя средства от националния си бюджет за проекти, свързани със здравето на децата и възрастните от аутистичния спектър, както и за подкрепа в социалната, културната и др. приоритетни за Република Северна Македония сфери“, стана ясно още от думите на здравния министър Кирил Ананиев.


Той посочи, че само през 2019 г., със средствата отпуснати от българското правителство в Република Северна Македония е извършена реконструкция на двата моста в Струга и село Ложани, изграждани са спортни съоръжения в Крива паланка, извършена е подготовка на софтуер за онлайн обучение на преподаватели, работещи с деца с увреждания и са модернизирани спортни зали в 11 детски градини в община Гьорче Петров и др.


Визитата на министър Ананиев в Република Северна Македония продължава с посещения на селата Бач, Радобор и Чарлия, където той ще се запознае с реализацията на други три проекта – реконструкция на училищни сгради, финансирани по линия на Средносрочната програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ на Република България за периода 2016 г.-2019 г.