Общонационалната дарителска кампания „България дарява“ навлезна в активната си фаза – от 22 до 31 март всеки, който открие себе си в 115-те каузи на над 110 организации от 22 области в страната, може да им подаде ръка. Инициативата е първа по рода си у нас и насочва вниманието на обществото към различни дейности, с които граждански организации се опитват да променят средата, в която живеем.


„Нашата цел е да дадем възможност на каузи от всички краища на България да достигнат до повече хора и да намерят поддръжници, да покажем дарителската подкрепа за тях и да празнуваме заедно успехите си“, пишат организаторите на дарителската платформа. Каузите избрани в bulgariadaviava.bg са минали през щателна проверка от организаторите – те са с доказан опит, с изрядни документи и готови да бъдат проверявани във времето как оползотворяват набраните средства.


От днес до края на месец март дарителите могат да избират между каузи в направленията: образование и таланти, деца и младежи в риск, възрастни хора, култура и изкуство, градска среда и местно развитие, социална подкрепа, спорт, технологии, човешки права, природа и околна среда.Сред тях попадат организации в подкрепа на родители, преживели загубата на бебе, програми за социализация и развитие чрез труд на деца с аутизъм, хуманитарна помощ за жени, преживели насилие, както и проект за осигуряване на палиативни грижи за българските деца. На обществена подкрепа се надяват и различни инициативи за набиране на технически помощни средства за незрящи, изграждане на центрове за деца и младежи с проблеми в развитието и такива, за родители и техните деца, включени в програми по превенция, рехабилитация и интеграция, след преживяно насилие.


На сайта на „България дарява“ всеки може да избере една или повече каузи и да разбере как може да ги подкрепи. „Няма малка или голяма подкрепа; всеки принос е безценен, защото когато се обединят много хора, всяка промяната може да бъде постигната“, допълват организаторите.