Десетки българи от сръбския град Босилеград организираха кръводарителска инициатива в Центъра по трансфузионна хематология във Военномедицинска академия (ВМА), съобщават от болницата.
 
Сънародниците ни са избрахли хуманния акт като израз на признателност за грижите, които получават в лечебното заведение. От 2009г. насам ръководството на ВМА се ангажира с безплатното им лечение и ежегодно стотици българи от Западните покрайнини преминават през кабинетите на медицинските специалисти.
 
„Всичките тези наши сънародници безвъзмездно и доброволно ще дарят кръв за свои близки, които от години се лекуват във ВМА“, поясни началникът на Ценъра по трансфузионна хематология и зам.-шеф по учебно-научната дейност в болницата – доц. д-р Румен Попов, д.м..
 
Той коментира, че много често за кръводаряването се говорят лоши неща, но призова да бъдат оставени настрана.
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Защото виждате всички тези хора какво излъчване имат и как благодарение на тях, много пациенти, които се лекуват във ВМА, ще бъдат спасени“, каза той. 
 
„Повече от 20 години се занимавам с кръводаряване и знам много добре какво е криза с кръв и кръвни биопродукти. Знам как на едно нощно дежурство трябва да осигуриш пет или шест пациента с една и съща кръвна група А- и какво е струвало това да бъдат осигурени всички. Благодарение на всички колеги, които работим в трансфузионната система, кръводаряването в България лека-полека се връща към онези позиции, които имаше преди доста години“, коментира още доц. Попов. 
 
Той изрази убеденост, че благодарение на младите хора, които все по-често се срещат в центровете за трансфузионна хематология, проблемите с кръвта ще бъдат преодолени.