Българските юноши са на първите места по ежеседмична употреба на алкохол и цигари. Това показват данните от международното изследване „Поведение и здраве при деца в училищна възраст в България-2013-2014 г.”, цитирано от БГНЕС. 
 
Момичетата на 15 години пушат повече от момчетата, коментира доц. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека на БАН. „При нас самият бит е такъв. Ако проследим дали родителите на тези деца пушат или употребяват алкохол, ще видим, че в много семейства това е допустимо и няма по-строго ограничение към децата”, добавя тя. 
 
Данните показват още, че българските ученици са на първо място и по употребата на бира. Интересна е и статистиката за сексуалните контакти при подрастващите у нас. 40% от 15-годишните момчета и 21% от момичетата в България са отговорили, че вече правят секс. Оказва се, че средната възраст на първия сексуален контакт е 14 години. 
 
Затлъстяването е сред един от основните проблеми на тийнейджърите. Около една четвърт от момчетата са с по-високо от нормалното тегло. Процентът при момчетата на същата възраст е 13. 
NEWS_MORE_BOX
 
Изследването е проведено от Института за изследване на населението и човека към БАН, МЗ, СЗО и Фондът на ООН за децата – УНИЦЕФ. В него са включени 4 796 ученици от 5, 7 и 9-ти клас (на 11, 13 и 15-годишна възраст) на 163 училища. Самото проучване предоставя и данни за здравето и здравното поведение на подрастващите от 43 страни от Европа, САЩ и Канада.