Благотворителна инициатива на фондация „Сийдър“ събира средства за подпомагане лечението и обучението на деца и младежи в неравностойно положение.

 

Целта на инициативата е да се насочи вниманието на обществото към най-уязвимите - децата с увреждания, и бариерите, пред които са изправени през целия си живот.


 

Организаторите посочват, че пандемията от ковид-19 е ограничила още повече възможностите и е задълбочила неравенствата пред децата в неравностойно положение. 

 

Инициативата е предшествана от онлайн кампания за набиране на средства, чиято кулминация е събитие, което ще се излъчи от 19:30 часа на 29 септември във Фейсбук страницата на фондация „Сийдър”.

 

Организаторите канят хора от всяка точка на света да бъдат съпричастни към каузата чрез специално разработената дарителска платформа, която приема дарения през целия септември.

 

„Създаването на възможности за децата в неравностойно положение е цел на организацията от създаването ѝ. Горди и щастливи сме, когато виждаме резултатите от тези наши усилия. Дете с физическо увреждане прохожда, въпреки тежката диагноза, младеж, израснал в институция става студент, въпреки високия риск от отпадане от образователната система  – истории като тези ни дават сили да продължаваме отвъд ограниченията“, споделя Ива Хаджийска, директор „Фондонабиране и комуникации” във фондация „Сийдър“.

 

Дарение може да се прави за конкретна нужда на децата в неравностойно положение – например за физиотерапия, психологическа подкрепа, за специално изработена инвалидна количка, за образователни материали и др. Могат да бъдат закупени също така билети за благотворителна томбола и да се наддава в търг за арт-фотография, безвъзмездно предоставена в подкрепа на каузата.

 

Всички разходи по организиране на събитието са обезпечени от партньори и спонсори, които застават зад каузата, въпреки икономическите трудности от пандемията.

 

Фондация „Сийдър“ е българска неправителствена организация, която управлява 9 социални услуги, в които предоставя 24-часова грижа на най-много деца и младежи сред НПО сектора и е активен участник в процеса на деинституционализация в България.

                                            

Фондацията е закрила изцяло един дом за деца с интелектуални затруднения и е спомогнала за закриването на още 14 институции.