Благотворителната инициатива „Хапка надежда“, която има за цел да подкрепи медицинските служители на първа линия в борбата с пандемията, набира популярност.

 

Акцията обхваща все повече лечебни заведения в страната, благодарение на растящия брой доброволци и дарители.


 

В знак на благодарност за неуморния им и тежък труд, днес 129 медици от Центъра за спешна медицинска помощ в София ще получат здравословен обяд от доброволци.

 

„Хапка надежда“ е инициатива на Проект #ЗаДоброто и Гората.бг, в партньорство с Фондация „Бикоуз: помощ за благотворителността“.

 

Досега това е най-мащабната акция в кампанията, която от две седмици осигурява топъл обяд или вечеря за дежурните медицински екипи в секторите за болни от коронавирус и в спешните отделения на десетки болници в страната.

 

Целта на кампанията е да вдъхнe сили и кураж на медиците на първа линия, които изнемогват физически заради резкия скок в разпространението на Ковид-19 през последните седмици.

 

Към днешната дата настанените в болница пациенти с коронавирус са вече 6350, а от тях 408 са в интензивни отделения.

 

Средствата са дарени от десетки хора, съобщават организаторите на инициативата, и са израз на благодарност към лекарите, медицинските сестри, санитарите и шофьорите на линейки, които са на първа линия в борбата с пандемията

 

Кампанията стартира в София, Пловдив и Габрово, но след като в нея се включиха десетки хора, фирми и ресторанти, тя бързо се пренесе и във Велико Търново, Бургас, Варна, Плевен, Гоце Делчев, Перник, Асеновград.

 

Организаторите търсят съмишленици и граждански организации, за да може кампанията да обхване цялата страна.

 

Дарителската сметка на акцията „Хапка надежда“ е в Платормата.бг: https://bit.ly/38ZTogq 

 

Даренията, събрани в рамките на седмица, се използват, за да се поръчва храна на ресторанти и фирми, които вече са дарители в инициативата.

 

От началото на пандемията броят на заразените с Ковид-19 медицински служители у нас е 4788. От тях над 150 са медицинските служители, настанени в лечебни заведения.

 

Миналата седмица стана ясно, че България се намира на трето място в Европа след Чехия и Белгия по смъртност от коронавирус с 14,3 смъртни случая на 100 хил. души население.