Българският лекарски съюз (БЛС) съвместно с Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Св. Анна” организират футболен турнир за лекари на 28 май (събота) 2022 г. от 9:00. 

 

Събитието ще се проведе на стадион, намиращ се на  ул. Никола Попов 86, Бистрица, гр. София, като ще продължи през целия ден, до излъчването на отбора шампион.


 

Няколко са лечебните заведения, които ще премерят сили. Това са два отбора от УМБАЛ “Св. Анна“ и по един от: УСБАЛССЗ „Св. Екатерина“, УМБАЛ „Лозенец“, МБАЛ „Св.София“ и Български лекарски съюз. 

 

Турнирът е своеобразно продължение на миналогодишния такъв “Заедно срещу болестта”, съобщават от БЛС.

 

“Български лекарски съюз и УМБАЛ “Св. Анна” си поставят за цел Благотворителният футболен турнир за лекари да стане традиционен и за пореден път да покажем, че заедно сме по-силни и можем повече!”

Очакват се изненади и за публиката, предават от БЛС.

 

За БЛС

 

В България първото сдружение на лекари се появява през 1880 г. в София под името „Физико-медицинско общество“. 

 

То е създадено от д-р Димитър Моллов и основната цел на дружеството е обсъждане на медицински и професионални въпроси, профилактика, превенция и лечение на различни заболявания.

 

Легитимирането на БЛС като самостоятелна законова организация става след приемането на ЗСОЛС през 1999 г. Съгласно ЗСОЛС се създават съсловни организации на лекарите и стоматолозите - Български лекарски съюз (БЛС) и Съюз на стоматолозите в България (ССБ), уреждат се устройството, организацията и дейността им, условията за упражняване на лекарската и стоматологичната професия и отговорността за нарушаване на професионалната етика.

 

72-ят редовен Отчетно-изборен събор на БЛС се провежда на 18 септември 2021 г. в необичайна обстановка заради пандемията от SARS-CoV-2. С 324 гласа за следващия 3-годишен мандат за председател на съсловната организация е преизбран д-р Иван Маджаров. За зам.-председатели са избрани д-р Николай Брънзалов и доц. д-р Христо Шивачев.

 

Делегатите на Събора приемат и декларация с призив обществото да се ваксинира, а контролните държавни органи да влязат по категоричен начин в ролята си и да предприемат необходимите мерки по предотвратяването на порочни практики свързани с издаването и ползването на неистински сертификати за ваксинация.