Благотворителен фонд ще подпомага децата на медици и учители, станали жертва на Ковид-19.

 

Инициативата е под надслов #ЗаДоброто и има за цел да осигури на децата стипендии в размер на 500 лв. месечно, докато навършат пълнолетие. 


 

Дарителската кампанията стартира на 5-ти ноември и ще се осъществява чрез platformata.bg.

 

Първоначалната цел на фонда е да набере 150 000 лева, предава Bulgaria On Air.

 

Сумата ще се променя във времето според това колко деца имат нужда от помощ.

 

Дарителските средства ще бъдат управлявани от Обществен съвет и ще се разпределят по ясни и справедливи критерии, които ще бъдат публикувани във Facebook страницата на проекта, както и в медиите, съобщават от Проект #Задоброто.

 

Общественият съвет ще приема документите, ще отпуска стипендиите, ще проследява как се използват парите и ще се отчита пред дарителите.

 

Кампанията започва заедно с Фондация BCause и с учителя Петър Велков, както и с подкрепата на организациите "Гората.бг", "Капачки за бъдеще", "На първа линия", на доброволци и дарители. Техни представители ще бъдат част от Обществения съвет.

 

Медицинските служители с коронавирус у нас към момента са 2780. Само за изминалите 24 часа са регистрирани нови 116 случая сред лекари, медицински сестри, санитари и друг медицински персонал.

 

17 български лекари с Ковид-19 загубиха живота си от началото на пандемията през март.

 

Общо 3 754 са заразените с коронавирус у нас през последното денонощие. 31% от всички PCR тестове са дали положителен резултат.  52 души са загубили битката с вируса.

 

Най-много продължават да бъдат новозаразените в град София – 1 264, следват област Пловдив – 367, област Варна – 293, област Бургас – 266 и област Благоевград – 199.

 

Заради голямото натоварване и големия брой заразени сред медиците, болниците в страната продължават да търсят доброволци – както сред студентите по медицина за стажант-лекари, така и за медицински сестри и санитари.

 

В лечебни заведения са настанени 3 424 пациенти с коронавирусна инфекция, като 250 от тях са в интензивни отделения.

 

По-рано през седмицата 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи бяха прехвърлени в Столичната регионална здравна инспекция, за да подпомогнат работата на здравните инспектори.