Бюджетната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстовете от закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, касаещи мораториума върху нови лекарства. Общо 12 народни представители гласуваха със „за“ на извънредното заседание, 6 бяха “против“, само един се въздържа. По този начин народните представители приеха повторно бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. 

 

През новата година ще има 32 нови молекули, което е два пъти повече отколкото за 2014-2017 г. „Смятаме, че за всички пациенти по отношение на заболяванията, които се предлагат нови форми на лечение, са осигурени алтернативни такива през 2018 г. “, каза заместник-министър Жени Начева. 


 

От своя страна пресдедателят на бюджетната комисия коментира пред Bulgaria ON AIR, че балансът, направен в бюджета на Здравната каса е много добър. Тя обясни, че няма повод за притеснение от това, че пациентите ще останат без лекарства. И изтъкна, че само една молекула струва около 10 млн. лв. „Става дума само за четири броя молекули, за които няма подходящи лекарства. За останалите 28 броя има лекарства и те са нови. Има и много други лекарства, които не са в реимбурсния списък и не е възможно всяко лекарство, независимо какво е, да бъде плащано на 100%“, допълни Стоянова.
 
По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията й подкрепя ветото на президента върху мораториума за лекарства. „Днес имахме разширено заседание на Изпълнителното бюро - Здравния съвет, експерти, лекари. Продължаваме нашите законодателни инициативи по тема здравеопазване. Утре внасяме Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, в който предлагаме да се превърне в престъпление пренасянето на лекарствени продукти от хуманната медицина в големи размери през границата на страната“, каза тя. По този начин от БСП искат да криминализират производството, вноса, износа, съхраняването и търговията на лекарствени продукти в хуманната медицина, когато те се извършват нерегламентирано. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

БСП стартира и национална кампания под мотото „Здраве за всеки“. „Колкото и пари да се наливат в този пробит модел, няма да има никакво подобрение в темата здравеопазване“, посочи Корнелия Нинова, според което моделът трябва да бъде сменен. 

 

Вижте повече от видеото: