С модерни учебни бази и иновативни методи за обучение Медицинския университет във Варна и тази година привлече завиден брой студенти по медицина. Над 1400 са първокурсниците, които прекрачиха за първи път прага на учебното заведение, между които 1060 са българските студенти и 350 са чуждестранните граждани, които ще се обучават в англоезичните програми по специалностите „Медицина“ и „Дентална медицина“.


При сериозна конкуренция и с изключително висок минимален бал 7 кандидати са премерили сили и знания за 1 място в най-желаните специалности при българските студенти, а при чуждестранните - 3-ма са се борили за 1 място. Младежи от 53 страни от петте континента кандидатстваха за обучение в англоезичните програми по медицина и дентална медицина в Медицински университет – Варна тази година. Сред приетите първокурсници има младежи от страни като Южна Корея, Швейцария, Япония, Кувейт, САЩ, Канада.

 


Обичайно най-голям е броят на обучаваните студенти от държави, членки на Европейския съюз.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Увеличаващият се брой чуждестранни студенти по медицина у нас е трайно нарастваща тенденция. По данни на НСИ през учебната 2016/2017 година чуждестранните студенти са 12 916, което е с 13,5% повече спрямо 2015/2016 учебна година. Най-голям е броят на чуждестранните студенти от Гърция - 26,9%, следван от тези от Турция - 14,3%, Великобритания - 11,9%, и Германия - 8,1%. Обичайно около половина от общия брой кандидати избират медицинските специалности в българските университети.


Медицинския университет във Варна традиционно е сред водещите учебни заведения у нас. Модерните учебни бази за предклинична и клинична подготовка, високотехнологичното интерактивно обучение и възможностите за спорт, култура и развлечения правят университета притегателна за хиляди кандидати от цял свят. Голям акцент се поставя върху иновациите и внедряването на информационните и комуникационните технологии в учебния процес.