Тиха битка за нормален достъп до лекарства, още от 2009 г. година, водят родителите на деца с онкохематологични заболявания у нас. Те настояват всички лекарства от така наречената първа линия за лечения да влезнат в позитивния лекарствен списък. 


„Ние водим една тиха битка от 2009 година за осигуряване на лекарства. След изпадането от позитивния списък Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) спря да реимбурсира тези лекарства. Налагаше се родители да ги купуват“, разказа пред Bulgaria ON AIR Симона Караиванова, която е родител на дете, което е успяло да победи левкемията и е част от Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. 


По думите й майките са търсили подкрепа от жените в политиката, за да се осигуряват необходимите лекарства за лечение и най-вече тези, които са първата линия на лечение, изпаднали от позитивен списък през 2009 година. И поясни, че сдружението им е закупувало със собствени средства необходимите медикаменти през последните няколко години.Караиванова обясни още, че става въпрос за няколко медикамента, които са в основния протокол за лечение на левкемия и не са скъпоструващи. „Нас не ни вълнува, че фирмите нямат търговски интерес да ги внасят. Това е работа на държавата, това е работа на администрация. Те трябва да са там“, категорична беше тя и настоя въпросът да се реши, защото всяка година с болестта се диагностицират по 150-200 деца.


С същото време Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ организира за първи път у нас национален етап на световните игри за победители, в подкрепа на малките пациенти. Спортното събитие ще се проведе от 12 до 14 април в санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“.


В събитието се очаква да се включат 65 деца. Спортовете, в които ще се състезават са плуване, тенис на маса, бягане, стрелба с въздушна пушка, футбол и шах. „Самите участия в състезанията, срещите, които имат там, разговорите, които провеждат променят децата много“, коментира Маргарита Борисова от сдружението пред БНР.