Бягане на пресечен терен за осигуряване на достъп до физиотерапия за деца и младежи с тежки физически увреждания предстои на 2 юли 2022 г. в квартал Мошино, град Перник. 

 

Спортното събитие е под надслова “Legion run” и включва общо 20 препятствия от кал, лед и бодлива тел. Провежда се за втора поредна година в подкрепа на Фондация “Сийдър”. 


 

В изпитанието по бягане могат да се включат както отбори, така и индивидуални участници, а дарителската подкрепа към каузата се осъществява чрез закупуване на билет за събитието.

 

Допълнителните приходи от дарителски билети ще бъдат удвоени от организаторите на събитието и по-късно инвестирани в програми за раздвижване, рехабилитация и терапия на 20 неподвижни или трудноподвижни деца и младежи с диагнози като детска церебрална парализа, мускулна атрофия и спастична квадрипареза, уверяват организаторите. 

 

10 000 лева е сумата, необходима за осигуряване на 1 година терапевтични дейности.

 

Фондация “Сийдър” е българска неправителствена организация, която работи от 17 години за подобряване на условията на живот на деца и младежи, изведени от държавни институции и лишени от родителска грижа. 

 

“Ние от Фондация „Сийдър“ се стремим да градим и прилагаме високи стандарти на грижа и подкрепа чрез застъпничество, развиване на социални услуги и стимулиране на личните способности. Заедно се борим за по-добро бъдеще за деца и младежи в нужда”, заявяват организаторите на Legion run.

 

Подобно на участници по пресечено трасе, екипите на фондацията и децата, за които се грижат те, често се сблъскват с привидно непреодолими бариери в ежедневието си.

 

В семейните центрове на фондацията индивидуална грижа и подкрепа намират деца и младежи с различни увреждания, както и такива, станали жертва на травматични преживявания в семействата си.

 

Физическа и психическа устойчивост, отборен дух и взаимна подкрепа са необходими, за да се преминат препятствията на Legion run, а за да се подобри грижата за хората в неравностойно положение - повече хора, които да се включват в подобни каузи и да споделят отговорността за уязвимите в нашето общество. 

 

Неправителствената организация се стреми да участва в промяната на обществените нагласи към хората с увреждания.