Инициатива на пациентски организации „Заедно с теб“ е сред класираните за наградите на ЕС за неправителствени организации, борещи се с антимикробната резистентност, за 2016 г. Това съобщи днес в Брюксел комисарят по здравеопазването и безопасност на храните Витенис Андриукайтис, който взе участие в Европейския ден на антибиотиците.
 
Въпросната инициатива е кръглата маса-дискусия „Рационална антибиотична употреба при деца – обща мисия на лекари, пациенти и институции“, провела се на 1 юни миналата година в Народното събрание. Тя е съвместен проект на „Заедно с теб“ и Комисията по здравеопазването на 43-то Народно събрание.
 
„Правилната употреба на антибиотиците е тема, която вълнува силно обществото. Поради това възникна необходимост за среща на експертите в областта на правилната употреба на антибиотиците с представители на институциите. Като пациентски организации през 2016 година се фокусирахме върху антимикробната резистентност и правилната употреба на антибиотици в България“, обясняват от пациентската организация. 
 
„Пациентски организации „Заедно с теб“ се гордеем, че нашата кауза получи признание от Европейския съюз и ще получи публичност чрез популяризиране от Европейската Комисия в интернет пространството, както и че бъдем включени в книжки, брошури и други печатни материали на ЕС. Така България ще участва активно в популяризирането на опасностите от антибиотичната резистентност. Лично от мое име изказвам благодарност на всички експерти, които повярваха в нашата кауза и ни подкрепиха“, каза Пенка Георгиева, председател на организациите. 
NEWS_MORE_BOX
 
Всяка година само в САЩ 2 милиона души биват засегнати от сериозни инфекции, причинени от бактерии, които са резистентни към един или повече антибиотика и 23 000 души умират като пряк резултат от инфекции, причинени от резистентни бактерии, показват данните на Световната здравна организация (СЗО) и Центъра за контрол на болестите и превенция на САЩ (CDC). Неправомерната и нерегламентирана употреба на антибиотици, включително честото „самопредписване“ от пациентите са основните причини за резистентност.
 
Профилактика на инфекциите и с това предотвратяване на тяхната резистентност; проследяване на бактерии, резистентни към антибиотици; подобряване на използването и контрол върху употребата на съвременните антибиотици; насърчаване разработването на нови антибиотици и нови диагностични тестове, са част от начините за борба с проблема, според пациентските организации.