Безсрочни безплатни прегледи за сърдечно съдови заболявания организират в УМБАЛ „Александровска“ болница. Всеки делничен ден от 14 до 19 ч. Специалистите от Клиниката по кардиология консултират хора с неконтролирана артериална хипертония, захарен диабет тип 2 и сърдечно-съдова патология, ритъмни нарушения, хронична сърдечна недостатъчност, оплаквания от гръдна болка при физическо усилие, задух и сърцебиене, усещания за „прескачане“ на сърцето, клапна патология, както и преживян белодробен тромбоемболизъм.


Прегледите се извършват без направление от НЗОК, в приемно-консултативния кабинет на клиниката (входът на ул. „Пенчо Славейков“, срещу баня „Мадара“). Препоръчително е предварително записване на тел. 02/9230 467 или 02/9230 339.


През януари специалистите от Клиниката по кардиология към УМБАЛ „Александровска“, начело с началникът на отделението доц. Добрин Василев, бяха отличени от престижната Американска кардиологична асоциация American Heart Association за две техни проучвания. Първото изследване е отличено с наградата Travel Grant и предоставя 2500 долара на специалистите, за да го представят. То показва резултатите от процедура, наречена реканализация на хронично запушени артерии. Вторият приз е наградата Пол Дъдли Уайт“ - за най-високо ранкирани от асоциацията проекти за научен принос в областта на кардиологията за 2018 г. и изследва промените от електрокардиограма, записани от повърхността на сърцето, когато се извършва интервенционална процедура на бифуркационни стеснения. Доц. Василев започва проучването преди осем години в  Националната кардиологична болница и успява да го презентира чак сега, с колегите си от УМБАЛ „Александровска“.Сърдечно съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна, като данните сочат, че в България на всеки 3 човека 2 умират от сърдечно-съдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност). Водещо е значението на атеросклерозата като основна причина за тяхната поява, развитие и настъпващи усложнения. 


Рискови фактори, които не могат да се контролират са:

  • Възраст
  • Пол - мъже над 45 години и жени над 55 години са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания
  • Наличие на роднини със сърдечно-съдови заболявания - мъже преди 55 години, жени преди 65 години са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания

 

Рискови фактори, които могат да бъдат контролирани са:

  • Високо кръвно налягане
  • Висок холестерол
  • Захарен диабет
  • Тютюнопушене
  • Затлъстяване
  • Обездвижване