С безплатни бързи тестове за ХИВ и хепатит ще бъде отбелязана Европейската седмица за ХИВ и хепатит – 22-29 ноември. Инициативата за поредна година е на Центъра за сексуално здраве  СheckPoint София и ще наблегне на важността на интегрирания подход при скрининга за ХИВ, хепатит В, хепатит С и инфекциите, предавани по сексуален път. 


Кампанията е под надслов „Любовта не познава граници. Изследвай се за ХИВ и хепатит!“ и насърчава всеки да си направи бърз тест, без значение от пола, сексуалната ориентация и възрастта. Доказано е, че хората над 50 години са с повишен риск да са инфектирани с хепатит, а гей мъжете са по-уязвими към инфектиране с ХИВ и сексуално преносими инфекции. 


За безплатните бързи тестове се взема само капка кръв от пръста. Няма ограничения за прием на храна и напитки преди изследването. Резултатите са готови след 15 минути. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочени и подкрепени в последващите стъпки за уточняване на състоянието им, споделят от Центъра, където ще се случва и тестуването. Адресът е София, ул. Цар Самуил“ №111, в близост до Женския пазар. Работно време на CheckPoint София по време на Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит е 22, 25, 26, 27 ,28 и 29 ноември – от 12 до 19 часа, с почивка между 16 и 16.30 часа, 23 ноември – от 12 до 18 часа, с почивка между 16 и 16.30 часа и 24 ноември – почивен ден.


Инфекциите с ХИВ, хепатит В и хепатит С все още представляват сериозни предизвикателства за общественото здраве в Европа,  изискващи координирани и последователни действия от страна на институциите, медицинския и неправителствен сектор. Късната диагностика на тези заболявания представлява потенциален риск от по-нататъшното им разпространение, поява на съпътстващи заболявания и увеличени разходи за здравни грижи.