Безплатни изследвания за хепатит В, С и ХИВ ще се проведат в "Център за сексуално здраве" в столицата. Те са организирани съвместно от Сдружение „Хепактив“ и Сдружение „Здраве без граници“, по повод Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ, която страната ни отбелязва от 17 до 24 ноември. 

 

Информационната кампания тази година е под мотото „Върни лентата. Спомни си. Тествай се“. Тя е насочена най-вече към хората, родени между 1945 и 1965 г. или така нареченото поколение baby boomers. При него има повишен риск от заразяване с вируса на хепатит С, защото той е открит едва през 1989 г. Статистиката показва, че един на всеки трийсет човека, роден между 1945-1965 г.,  е носител на вируса на хепатит С. 


 

"Център за сексуално здраве" се намира на ул. ''Цар Самуил'' 111 в София и ще работи с разширено работно време по време до края на европейската седмица. Резултатите от тестовете, които са анонимни, са готови за 15 минути. 

 

Страната ни се включва в Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ за втора поредна година. От 1 март тази година влязоха в сила новите изисквания на Националната здравноосигурителна каса за домашно лечение на хроничен вирусен С хепатит при болни над 18-годишна възраст. За тази цел Касата ще похарчи 21 млн. лв. до края на декември. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Над 500 млн. души по света са заразени от хепатит В или С. Един на всеки трима е бил изложен на инфектиране с единия или двата вируса, показват данни на Министерство на здравеопазването.