Безплатни консултации - проследяване на бенки и пигментни образувания, организират специалистите от Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия (ВМА)-София и La Roche-Posay. Профилактичните прегледи ще се извършат в два дни – 28 юни 2019 г. (петък) и 9 юли 2019 (вторник).


Дерматолозите ще консултират в часовете между 10 и 13 ч., в кабинет № 220, на втория етаж в Поликлиниката на ВМА. Желаещите да проверят кожата си преди разгара на лятото трябва да се запишат предварително на тел. 02/ 92 25 002 и 02/ 92 26 181, между 08 и 14 часа. Не се изисква направление от личния лекар.


Специалистите на ВМА съветват пациентите да не подценяват слънцезащитата през ваканцията и задължително да използват продукти с фактор 30 или 50 – като превенция срещу рака на кожата и стареенето й. „При най-светлите хора и тези с много бенки, задължително се препоръчва максимален фактор, който да се нанася през 60 до 90 минути при излагане на слънце”, напомня началникът на Клиниката по дерматология д-р Весел Кантарджиев.Специалистите на Puls.bg припомнят, че бенките представляват пигментни невуси. Под наименованието невус се разбира вродена или придобита във времето „аномалия” на кожата, която се образува вследствие на разрастване на структури на тъканта. Пигментните невуси са образувания, които имат доброкачествен характер.


Но кога бенките стават опасни? Всяка бенка или новообразувание, което променя размера си (обикновено с диаметър над 6 мм), лющи се или кърви, задължително трябва да бъде обсъдено със специалист. Защото всяка промяна крие потенциален риск от преминаването им в злокачествено образувание.

 

И тук ранната диагностика е изключително важна. За последните 50 години у нас случаите на най-агресивния рак на кожата – метастазирал меланом, са се увеличили около пет пъти. Смъртността нараства, а тенденцията е към подмладяване на заболяването – все по-често днес с рак на кожата се диагностицират хора на възраст под 65 години.