Започва кампанията за поставяне на силанти на първите постоянни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст, заяви в „Хоризонт до обед“ по БНР главният секретар на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

 

Тя е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години в България.


 

Манипулациите са безплатни за родителите, от които се изисква само информирано писмено съгласие. Програмата няма задължителен характер и за нея не се изисква здравна книжка или направление за преглед при специалист от личния лекар.

 

Puls.bg припомня, че кампанията се провежда у нас от 2009 г. насам.

 

Силантите представляват специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Те предпазват децата от развиването на кариес, като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до този проблем.

 

За силанизирането по програмата здравното и просветното ведомство са похарчили над 1,3 млн. лв. досега. Така за 5 години тя обхвана над 60 000 малугани от всички 28 области в страната.

NEWS_MORE_BOX

 

Освен силанизирането на детските зъби се организират и дейности за повишаване на информираността сред населението за оралните заболявания, включваща деца, родители и учители.

 

Едва 30% от децата на възраст до 6 години у нас имат здрави зъби. Само 20% от 12-годишните нямат кариеси. До 18-годишна възраст в добро орално здраве остават само 8 на сто от подрастващите.

 

Особено трагично е положението сред тийнейджърите – 65 на сто от тях имат не само развалени зъби, но и възпалени венци.

 

Статистиката на Българския зъболекарски съюз показва още, че българите на възраст между 35 и 44 години са със средно по 6 извадени зъба и имат по около 17 кариеса в устата си.

 

Още по-тревожна е статистиката за пенсионерите – по данни на зъболекарите 20% от възрастните хора нямат нито един горен зъб, 17% са без долни зъби, а 13 на сто са тотално обеззъбени.

 

Единственият начин за овладяване на тази "епидемия" от болни зъби е осигуряването на равен достъп до профилактика и качествено лечение на устната кухина, както и повишаване на обществената информираност по въпроса.

 

Програмата за безплатно силанизиране ще продължи до 30 ноември включително. Повече информация родителите могат да намерят на официалния сайт на кампанията.