Днес изтича срока, в който здравни професионалисти (лекари, студенти по медицина, медицински сестри), психолози и социални работници могат да се включат в безплатно обучение за грижи за възрастни хора. То се организира за първи път у нас от гражданско сдружение „Алцхаймер България“.


Точна статистика за страдащите от деменция у нас няма, припомня БНТ. По данни на сдружението обаче около 100 000 души са засегнатите в страната. Фактите сочат, че всеки пети, грижещ се за човек с деменция, не получава достатъчно информация за заболяването.


Двудневното обучение е безплатно за професионалисти, които работят с възрастни хора и подходящо за всеки, който иска да подобри квалификацията си с иновативни знания и умения за работа с възрастни хора с деменция. Провежда се по проекта Story2Remember - съвместен проект по Еразъм+ на няколко неправителствени организации от България, Румъния, Гърция, Великобритания и Ирландия, свързани с деменцията и болестта на Алцхаймер. Почива на принципите на арт- и драматерапията. Пилотната програма е изготвена в Ирландия от Gaiety Acting School, Дъблин, а в България за първи път е изпробвана в Дома за стари хора към УМБАЛ Александровска в Банкя. Методът е показал отлични и обнадеждаващи резултати за подобряване общото психологическо и емоционално състояние на хората с деменция. Целта на обучението е да предостави знания и умения на професионалистите да общуват с хората с деменция в забавна и подкрепяща среда – чрез използването на театър и разказването на истории. Курсът ще се проведе на 2 и 3 ноември (събота следобед и неделя сутрин) в офиса на сдружението на ул. Цар Симеон 37, София. При успешно завършено обучение участниците ще получат сертификат, който да удостовери придобитите знания и практически умения. Днес е крайният срок за записване чрез онлайн форма на интернет страницата на „Алцхаймер България“.