Обучение за акушерки от цялата страна на тема: „Роля на акушерката в майчино-феталната медицина - първи, втори и трети триместър“ с лектор доц. д-р Петя Чавеева се проведе безплатно онлайн

 

Организира се от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) по повод Деня на родилната помощ (Бабинден), който по стар стил отбелязваме на 21-ви януари. 


 

Доц. д-р Петя Чавеева е акушер-гинеколог, специалист по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия. 

 

Специализацията ѝ преминава в Медицински комплекс “Щерев”, където в периода между 2014 и 2015 г. прилага три иновативни оперативни техники на нуждаещите се бебета още в майчината утроба.  

 

Доц. д-р Чавеева е първият специалист в България, който извършва фетална лазерна хирургия за лечение на трансфузионен синдром, вътреутробно кръвопреливане и миниинвазивна операция на вродена диафрагмална херния. 

 

Понастоящем д-р Чавеева е международен лектор с участие на авторитетни интернационални научни форуми в сферата на феталната медицина, пренаталната диагностика и миниинвазивната фетална хирургия.

 

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи се надява официалните данни за новородените през 2021 година, които все още не са обявени от Националния статистически институт, да опровергаят мрачната тенденция на намаляващ брой на новородените между 1 000 и 2 500 с всяка изминала година от 2015 година насам. 

 

Според БАПЗГ в здравеопазването ни работят два пъти по-малко акушерки от необходимото.

 

“Този дефицит се усети още повече през последните две години, когато акушерки се включиха в медицинските екипи на Covid отделения. Пред управляващите стои тежката задача да предприемат конкретни стъпки, както за поощряване на раждаемостта, така и за увеличаване на Добрите орисници, както наричат акушерките у нас”, заявяват от Асоциацията.

 

Поздравленията по случай празника изпратиха председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева и заместник-председателят Антоанета Димитрова. 

 

“Благодарим Ви за високия професионализъм и всеотдайността, с които посрещате Новия живот в условия на продължаваща пандемия от Covid-19! С Вашата благородна мисия, неуморен труд и самоотверженост Вие доказвате всеки ден, че колкото и да е трудно, Животът и Доброто намират път и дават надежда и перспектива за по-хармонично бъдеще”, благодариха на специалистите по акушерство и гинекология от Асоциацията .