На 19 май, Световен ден за борба с възпалително чревните заболявания (ВЧЗ), стартира безплатно мобилно приложение в помощ на хората с болест на Крон и улцерозен колит.

 

Приложението For you, with you (За теб, с теб) е достъпно и на български език и ще играе ролята на дигитален помощник в живота с възпалително чревно заболяване. То функционира в още над 20 държави и може да се изтегли безплатно в Google Play Store и Apple App Store.


 

Освен достъп до полезна информация, мобилното приложение дава възможност и за водене на дигитален дневник, с който всеки може да проследява симптомите си и да споделя динамиката им с лекуващия си лекар.

 

Така всеки пациент може сам да има по-голям контрол върху заболяването си, посочват от Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит (БАБКУК).

 

Приложението разполага с богат ресурс от статии и полезна информация, която да направи по-лесен животът с възпалително чревно заболяване. Тук може да се открие информация за иновативните терапии, видеа, съвети за подготовка за пътуване и дори карта с GPS за удобни локации при пътуване на ново място.

 

Потребителите имат достъп и до информация за правилно хранене, здравословно тегло, спорт.

 

Наред с медицинската и практическа информация, приложението предоставя психологически съвети за едни от най-трудните разговори, които животът с възпалително чревно заболяване изисква да бъдат проведени.

 

Информацията е професионално поднесена за двете основни хронични чревни заболявания - болест на Крон и улцерозен колит. Особено внимание е отделено и на диагностиката, видовете прегледи и изследвания.

 

Над 10 милиона души по света страдат от възпалителни чревни заболявания. Двете най-разпространени от тях – болестта на Крон и улцерозният колит, засягат най-често млади хора в активна възраст – между 15 и 35 години

 

За да повиши информираността за тези заболявания, от БАБКУК заснемат видео, което разказва историята на 29-годишна жена, която 12 години живее с диагнозата болест на Крон. Видеото може да видите тук.

 

На днешния ден от 20:30 часа Националният дворец на културата ще освети фасадата си в лилав цвят в знак на съпричастност към хората с възпалително чревно заболяване.