Около 40% от хората не знаят, че имат диабет, а ранната диагностика би предотвратила сериозни усложнения. Това споделя д-р Стефка Стефанова, специалист-ендокринолог и инициатор на кампания за безплатни изследвания на кръвта в Медицинския център на УМБАЛ Бургас – МЦ „Св. Николай Чудотворец“.


Скринингът за риск от развитие на захарен диабет е посветен на Световния ден за борба с диабета (14 ноември). Изследванията ще се провеждат от 8 ноември всеки вторник и четвъртък до края на месеца, като хората от рисковите групи могат да измерят безплатно кръвната си захар и да се консултират със специалист-ендокринолог.


„Кампанията е предназначена не за вече диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са например всички с наднормено тегло, с диабетно-болни в рода, хипертониците“, пояснява д-р Стефанова. Хората със завишени показатели ще бъдат насочени за допълнително безплатно изследване на гликиран хемоглобин в лаборатория. Броят на талоните за лабораторни изследвания е ограничен и те ще се раздават до изчерпване на количествата.За участие в кампанията е задължително записването на тел. 0879 545082 и 056 816454 (регистратура на МЦ „Св. Николай Чудотворец“). Записванията се извършват всеки делничен ден от 11 до 13 ч. до изчерпване на часовете.


Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от заболяването. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др.


Международната диабетна федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност-бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.