В Световния ден за борба с диабета, 14 ноември, от екипа на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на Военномедицинска академия (ВМА) предвиждат безплатно измерване на кръвната захар и оценка на риска за заболяването, инициатива превърнала се в традиционна за болницата.

 

От там информират, че всеки желаещ да се консултира със специалистите може да го направи в часовете между 9:30 до 12:00, без да е необходимо предварително записване. Не се изсиква направление от лекар. 


 

Предвидено е консултациите и манипулациите да се извършват на определено място във фоайето на Поликлиниката към болницата.


Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на тази дата по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата численост на засегнатите от захарна болест.


Над 700 хиляди българи страдат от социалнозначимото заболяване, като голяма част от тях дори не подозират за състоянието си.

 

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвна глюкоза. Големият брой на болните се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина, определящи диабет тип 2.

 

Навременното установяване на заболяването и неговото ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения, което е от голямо значение за поддържане на добро качество на живот.