Специалисти от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към Военномедицинска академия ще извършват безплатно измерване на кръвната захар. То ще се проведе във фоайето на поликлиниката на болницата.

 

Инициативата цели превенция и ранно откриване на социално значимото заболяване. Всеки, който иска да се консултира, може да го направи без предварително записване.


 

Поредната кампания на Военномедицинска академия е насочена към хора, които не предполагат, че имат захарен диабет. Според Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, българите с това заболяване са над 460 000, а други 200 000 не знаят, че са болни. 

 

Ранните стъпки в борбата с диабета могат да бъдат решаващи и да предотвраят развитието на болестта, въпреки че много хора не вярват в промяната на начина на живот като път към доброто здраве, смята проф. Ивона Даскалова, която ръководи Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и е председател на Българската диабетна асоциация.

 

NEWS_MORE_BOX

 

При захарния диабет има повишено ниво на кръвната захар. Той бива няколко вида – тип 1, при който тялото не може да произвежда инсулин; тип 2, при който има понижено производство на хормона и клетките не могат да реагират на инсулин, както и гестационен диабет, който се появява по време на бременност и след това изчезва.

 

Кръвната захар и нивото на инсулина постоянно се балансират. Но при някои състояния тази система бива нарушена и се появява така наречената инсулинова резистентност. Тя е един от основните рискови фактори за появата на диабет. Затова хората с инсулинова резистенотност трябва да спазват определен хранителен режим и следят редовно нивото на инсулина.