С безплатно измерване на гликиран хемоглобин УМБАЛ „Александровска“ се включва в отбелязването на Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. Центърът за превенция на захарен диабет и неговите усложнения в лечебното заведение е организаторът на скрининговата кампания.


Всеки, който желае може предварително да запише час за безплатна консултация и измерване на тел. 0879 878051 между 8 и 12 часа. Не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки. Изследванията и консултациите ще се проведат след 14 ч. по график в работните дни между 14 – 19 ноември 2019 г., в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Александровска“, който се намира на партерния етаж, в дясното крило на сградата срещу арката.


Скринингът е изключително важен, акцентират специалистите, защото в ранните си етапи захарният диабет протича беззсимптомно и много хора с диабет не знаят, че го имат. Препоръчително е за захарен диабет да се изследват и консултират лица, които не са правили измерване на гликиран хемоглобин досега и имат някой от следните рискови фактори: наднормено тегло или затлъстяване, близък роднина с диабет (родител, брат, сестра), повишено кръвно налягане или друго сърдечно-съдово заболяване, възраст над 45 години.Превантивният център в „Александровска“ болница е открит преди четири години и разполага с модерна апаратура за ранна диагностика на диабетните усложнения, за обективизиране на съдовите промени в различните етапи на атеросклеротичния процес, ендотелната дисфункция, автономната и соматична невропатия, промените в ретината, телесния състав и др.


Същият ден – на 14 ноември, от 13 часа, ще се състои и беседа за пациенти на тема: „Очни прояви на захарния диабет” в Клиниката по очни болести, сградата на II-ра хирургия. Входът е свободен.


Захарният диабет тип 2 е най-социално значимото ендокринно заболявание. За съжаление в много от случаите то се диагностицира едва тогава, когато настъпят усложнения и органни увреждания. Ранната му диагноза дава възможности за по-успешно лечение.