Клиниката на колела на д-р Росица Стойчева гостува в Бургас. Екипът ѝ от детски ендокринолози ще проведе безплатни прегледи за измерване и оценка на детския растеж като част от инициативата на Варненското дружество по детска ендокринология GROWINFORM за ранно откриване и навременно лечение на състояния, свързани с проблемен растеж.


Консултациите са планирани за 9 и 10 декември – на 9 декември (неделя) от 14 до 17 часа, на ул. „Странджа“ 38 (срещу входа училище „В. Априлов“), в кабинета на д-р Недялкова. На 10 декември (понеделник) безплатното измерване ще бъде на същото място, от 9 до 12 часа. Не е необходимо предварително записване, нито направление, но е добре да се знае ръстът на родителите и данни за ръста и теглото на детето през годините. Традиционно Клиниката на колела включва и беседа с родителите на 9 декември от 17 до 18 часа. 


Проследяването на физическия растеж е важна стъпка към наблюдение на здравето на децата. Забавянето на растежа, дори ускореният растеж, може да бъде ранен показател за основното медицинско заболяване. Проследяването във времето е важно, защото помага да се идентифицират тенденциите, споделят специалистите от кампанията.До момента, в рамките на кампанията, детските ендокринолози са прегледали безплатно пациенти във Варна, Шумен, Разград, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Русе, Сливен, Ямбол и Кюстендил. Преминали са общо над 150 деца на възраст от 2 до 18 години, като при 52 от тях са установени отклонения. Успешно лечение е започнало при 12 деца, а над 20 са под наблюдение за започване на лечението.

 

Знаете ли че...

  • Сънят има огромно значение за израстването на малките. Недоспиването в детска възраст води до по-слабо производство на хормона на растежа и децата, които не спят достатъчно, наистина остават по-ниски.
  • Зависимостта е валидна не само за най-малките, а и за юношите, които още не са достигнали възрастта на естествено преустановяване на растежа – около 17-18 години. До този период костната система не спира да се развива, а основен регулатор на процеса е хормонът на растежа. Той се секретира по време на сън и единственият гарант за оптималната му секреция е дългият сън.
  • Хормонът на растежа се произвежда от хипофизата през точно определени фази на съня. Секрецията му е най-интензивна във фазата на дълбокия сън. В нея навлизаме скоро след заспиване. Тя е сравнително кратка и цялата й продължителност се изчерпва още през първата третина на нощта.