Безплатните прегледи за хора с вече установена паркинсонова болест продължават в редица градове в страната.

 

Поради големия интерес сред пациентите консултациите, които са част от кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“, ще продължат до края на месец март 2021 г.


 

На телефон 0894 293 100 хората могат да получат информация за свободните часове за консултация при невролог в тяхното населено място.

 

Преглед може да бъде записан сега, а самото му провеждане да се осъществи съобразно епидемичната ситуация и графика на лекарите.

 

Инициативата е на Българското дружество по неврология (БДН) и Националната организация на хората болни от късен Паркинсон.

 

Кампанията „Върни си контрола над Паркинсонастартира на 20 ноември 2020 г. и се реализира въпреки втората вълна на пандемията от Ковид-19.

 

Тя има за цел да отговори навременно на притесненията на хората с Паркинсон да контролират основното си заболяване.

 

Поради естеството на болестта много пациенти са затруднени да използват интернет и други съвременни технологии. Разкритата телефонна линия им дава възможност да получат отговори на въпросите си и да намерят специалист-невролог в съответния им град.

 

Близо 700 души до момента са позвънили на единната телефонна линия и са получили допълнителна информация и насоки за безплатните прегледи.

 

Телефонната линия работи от 9 до 17 ч. в работните дни. Цената за разговор е според индивидуалния тарифен план на всеки потребител със съответния мобилен оператор.

 

Паркинсоновата болест е прогресивно неврологично заболяване, което засяга над 6 млн. души по света и е второто по честота невродегенеративно разстройство, свързано с възрастта.

 

Засяга около 3% от населението до 65-годишна възраст и до 5% от хората над 85 години.

 

Болестта се среща по-често при мъжете, отколкото при жените, като честотата при мъжете е с 50% повече, отколкото при жените. Жените развиват заболяването средно 2,1 години по-късно от мъжете.

 

Броят на болните от Паркинсон в България е около 12 000 - 13 000 души. 10% от тях, или повече от 1 200 души, са в тежък стадий на болестта.

 

Треморът, сковаността в мускулите, забавянето на движенията, промяната в походката и влошеното обоняние са сред първите симптоми на заболяването.

 

Повече информация за неврологичните консултации и заболяването може да намерите на www.parkinson.bg и във фейсбук страницата „Живот с Паркинсон“.