Безплатни УНГ консултации предстоят през месец юни в Университетската многопрофилна болница за активно лечение-Пловдив. Преглеждащият лекар е д-р Халиде Саидова, специалист по уши, нос и гърло в Университетската многопрофилна болница за активно лечение-Пловдив. 

 

Необходимо е предварително записване на консултация на телефонен номер 089 443 8979. Прегледите ще се проведат на 5 и 8 юни 2022 г. от 8:00 до 20:00 часа и на 10 юни от 11:00 до 20:00 часа.


 

Кабинетът се намира в Отделението по уши, нос, гърло на 11 етаж. От пациентите няма да се изискват направления, издадени от личния лекар, уведомява ръководството на лечебното заведение.

 

„Реших да проведа тази кампания, защото след преболедуване от Covid-19 все повече хора се оплакват от запушен нос, липса на обоняние с месеци, главоболие, шум в ушите и намаляване на слуха. За всички тези състояния има лечение, но посещението при лекаря не бива да се отлага”, обясни д-р Саидова. 

 

В УНГ-отделението на УМБАЛ-Пловдив се извършват функционални и пластични операции на носа, саниращи, слухоподобряващи и пластични операции на уши, оперативно и консервативно лечение на гласови разстройства, поставяне на гласови протези при ларингектомирани болни, лечение на вестибуларни разстройства, слухопротезиране, оперативно лечение на тумори на глава и шия. 

 

Честите причини за нарушения на вестибуларния баланс1 включват употребата на определени лекарства, проявата на различни инфекции или появата на проблеми във вътрешното ухо. Те може да включват лоша циркулация в ухото, калциеви остатъци в полукръглите канали и мозъчни проблеми, като травматичното мозъчно увреждане например.

 

Симптомите на нарушен вестибуларен баланс включват замаяност (понякога до степен на усещане за световъртеж), замъглено зрение, дезориентация, загуба на равновесие, дори падане и т. н. По-рядко срещаните симптои включват гадене, повръщане, диария, усещане за тревожност, промени в сърдечния ритъм. 

 

При поява на симтоматика от подобен характер е необходима консултация с отоларинголог (специалист в заболявания на ушите, носа и гърлото).

 

Част от коректното поставяне на диагнозата включва изклюване на други потенциални състояния. Провеждат се слухови и зрителни тестове, кръвни тестове, образни тестове на главата и мозъка, клинични тестове на баланса. С помощта на структуриран изпит се проследява стойката и движението на тялото. Излседването се нарича постурография. 

 

Референции:
1. Vestibular Balance Disorder. John Hopkins Medicine - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/vestibular-balance-disorder