Безплатно тестване за ХИВ и хепатит се организира в рамките на Европейската седмица за тестване на ХИВ и хепатит в София. Между 23 и 30 ноември консултантите от CheckPoint София ще тестват всеки, който желае да научи своя ХИВ или хепатитен статус в софийския офис на организацията и по време на изнесена акция в Пловдив.


Безплатните тестове в София ще се провеждат от 23 до 30 ноември, между 12 и 20 ч. на ул. "Цар Самуил" 111, а от 26 ноември до 1 декември безплатно и анонимно изследване за ХИВ, хепатит В и С ще има и в Капана, Пловдив (ул. Куртевич 3, Галерия PLOVEDIV, на ъгъла на „Железарска“ и „Кожухарска“). „Ако сте гей мъж и нямате възможност да дойдете в София или да се тествате по време на изнесената ни акция в Капана, Пловдив, може да поръчате безплатен орален тест за ХИВ и да се самоизследвате на удобно за Вас място“, допълват органицаторите на кампанията.


Традиционната вече инициатива е под надслов „Не разчитай на късмета! Направи си тест!” и насърчава всеки да се изследва за ХИВ и хепатит без значение от пола, сексуалната ориентация и възрастта. Факт е, че хората над 50 години са с повишен риск да са инфектирани с хепатит С, без да знаят това, а гей мъжете са по-уязвими към инфектиране с ХИВ.Организаторите на събитието използват бързи тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Няма ограничения за прием на храна и напитки преди изследването. Резултатите са готови след 15 минути. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочени и подкрепени в последващите стъпки за уточняване на състоянието им.


Причинител на ХИВ е човешкият имунодефицитен вирус - тип 1 и 2 (ХИВ -1 и ХИВ -2). ХИВ -1 се среща по-често в западното полукълбо, Европа и Централна, Южна и Източна Африка, а ХИВ -2 - в западна Африка. Счита се, че по-малката вирулентност на ХИВ-2 е една от причините за по-слабото му разпространение.


ХИВ атакува основно т.нар. Т-лимфоцитни клетки, които имат важна роля в поддържането на имунитета срещу инфекции и тяхното намаляване обуславя в най-значителна степен развитието на симптомите на СПИН.


СПИН означава „Синдром на придобита имунна недостатъчност“ и се характеризира с развитие на инфекции и неоплазми, с които увредената имунна система не може да се справи, а също и с увреждания на нервната система поради директно атакуване на клетките й от ХИВ.


За да настъпи заразяване с ХИВ е необходим контакт с телесни течности, съдържащи заразени лимфоцити или с плазма. На практика това са всички телесни течности, секрети, но необходимото за инфектиране количество на ХИВ е достатъчно само в семенната течност, вагиналните секрети, кръвта и майчиното мляко. Това означава, че тези телесни течности трябва да достигнат по някакъв начин до чувствителните към ХИВ клетки на здравия човек.