На 1 декември традиционно света отбелязва Световният ден за борба с ХИВ/СПИН. Кампанията, която Световната здравна организация (СЗО) стратира още през 1988 г., е посветена на превенцията, образованието, информираността, проблемите и нуждата от подкрепа на хората, живеещи с вируса на ХИВ/СПИН. 


У нас и тази година правителствени и доброволчески организация в цялата страна са подготвили различни информационни инициативи, безплатни тестове за ХИВ, СПИН и полово предавани болести, както и концерти и лекции по темата. В София на 30 ноември доброволци на Българския червен кръст ще раздават здравно-образователни материали за превенция на ХИВ/СПИН в 54 Средно училище „Св. Иван Рилски“, 140 Средно училище „Иван Богоров“, 2 Срдено училище „Акад. Ем. Станев“, 203-то ПЕГ „Св. Методий“. На 4 декември активностите ще продължат пред Медицинския колеж „Йорданка Филаретова”, където ще бъде разположен мобилен медицински кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ, сифилис и хепатит на сдружение „Каритас“.


До 30 ноември Столичната регионална здравна инспекция ще консултира и изследва безплатно за ХИВ, Хепатит В, Хепатит С и сексуално предавани инфекции в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване, ул. „Враня“ 20, ет. 5, каб. 520, всеки работен ден от 9 часа до 16 ч. В кампанията на здравната инспекция са още предоставянето на здравно-образователни материали и презервативи в столични училища, студентски клубове и дискотеки, социални домове за младежи.Активности ще има и в Национална търговско-банкова гимназия с ученици от VIII клас, както и в 51 Средно училище „Райна Княгиня“, район „Красно село“, където децата ще изработят артпослания за безопасно сексуално поведение.


Обучителни програми по темите ”СПИН и сексуално предавани инфекции” и “Рисково сексуално поведение - предразполагащи фактори и последици” с ученици и студенти ще се проведат и в Пловдив. В Морската столица Регионална здравна инспекция - Варна също организира безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, Хепатит В, Хепатит С и сифилис, на ет. 5 ст. № 501 в работното време на кабинет КАБКИС: понеделник, сряда и петък от 9-12 ч. И 12.30-16 ч. Здравни беседи и прожекции на тема “Превенция на ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции“ са предвидени в музея „Човекът и неговото здраве“ в РЗИ-Варна.
 

ХИВ/СПИН в цифри


По последни оценки на Програма на ООН за ХИВ/СПИН, към края на 2010 г. броят на хората с ХИВ в целия свят е 34 милиона души. Между 25-33 милиона души са починали от болести, свързани с ХИВ инфекция. Всеки ден близо 7 100 души се инфектират с вируса на имунната недостатъчност. По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към 13 ноември 2011 г. в България са регистрирани общо 1 438 ХИВ-позитивни лица. Броят на новорегистрираните ХИВ позитивни от началото на 2011 г. е 166 души. Разпределението по пол сочи 135 мъже и 31 жени. Докато през 2010 г., 55 % от новорегистрираните случаи с ХИВ са били млади хора на възраст 15-29 г., то през 2011 г. те са 38 %.

 

Списък към инициативите, посветени на Световния ден за борба с  ХИВ/СПИН в страната