С безплатни телемедицински консултации за пациенти, страдащи от алергичен ринит и уртикария, започва Национална кампания за борба с алергиите в условията на COVID-19. Поводът е 8 юли, който от 2005 г. се отбелязва като Световен ден за борба с алергиите, по инициатива на Световната организация за борба с алергиите. 


В инициативата се включват 30 алерголози от цялата страна, които ще преглеждат безплатно на платофрма на кампанията в рамките на месец. Очаква се да бъдат осъществени около 500 консултации, съобащава БНР. Организатори на инициативата са Българско Дружество по Алергология (БДА), Университетска болница „Александровска” и Healee.com, платформа за телемедицина.


„Девизът на кампанията на Световната алергологична организация е, че алергологичната грижа продължава и в условията на COVID-19“, каза доц. Мария Стаевска, председател на Дружеството по алергология и началник на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска“. В ситуацията на пандемия страхът да се посещава лекар нараства и започват да се забавят изследвания и консултации за заболявания, които не търпят отлагане. Целта е чрез популяризиране на информацията за алергичните заболявания, да се акцентира върху необходимостта от профилактиката и превенцията им. 


„Алергичните болести не трябва да се подценяват, независимо от световната пандемия. Много често пациентите с ринит и уртикария се самолекуват с медикаменти, които не са по лекарско предписание“, подчерта доц. Стаевска. 


Затова и тази година Дружеството по алергология прави тази кампания. Не е небходимо пациените да отиват в кабинетите на лекарите,  а могат да си направят консултации в онлайн платформата. „Това е и световен феномен - преминаване на дигитално здравеопазаване чрез онлайн консултации, които могат да продължат и след приключване на пандемията“, допълни специалиста.


Експертите припомнят, че през последните десетилетия се наблюдава драстично нарастване на честотата на заболеваемост от различни алергии. 600 милиона души в света страдат от алергичен ринит, най-честото алергично заболяване, а 150 милиона европейци страдат от хронични алергични заболявания.