По повод Световния месец за борба с рака на простатата и международната инициатива Movember през целия ноември от ИСУЛ обявяват провеждането на безплатни профилактични прегледи за мъже. Те ще се извъшват от екипа на Клиниката по урология и андрология на болницата.


Те ще се провеждат във всеки работен ден, от 1 до 30 ноември, между 12.00 и 14.00 ч. За да се възползват от възможността, желаещите пациенти е необходимо да си запишат предварително час на тел. 02 94 32 201 и 02 94 32 419.


Предвидени са консултация, ехография на простатата и ректално туширане, които ще се осъществяват в  кабинет 225 на първи етаж. Това е поликлиничния кабинет на клиниката, който се намира над Спешно отделение.За прегледа е необходимо пациентът да носи актуално изследване на Простатоспецифичен антиген (ПСА), не по-старо от 1 месец, и да не е уринирал през последния час и половина.


Ракът на простатата е на второ място в България честота при мъжете след рака на белия дроб. Диагнозата се поставя на около 3000 мъже на година. Най-често от рак на простатата са засегнати мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно, обръщат внимание от Клиниката. Ракът на простатата е сред основните причини за смърт при мъжете.


Съществува генетична връзка между рака на простатата и рака на млечната жлеза. При мъже, чиито майки или сестри са били диагностицирани с рак на гърдата има по-висока вероятност от рак на простатата. Характерната е и обратната зависимост, при жени, чиито братя или бащи са имали рак на простатата, вероятността от рак на гърдата е по-голяма.


От края на 2021 г. в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е въведен иновативен метод за вътретъканно облъчване при ранен карцином на простатата. При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват малки зърна йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване. По този начин се избягват радикалното премахване на жлезата, както и страничните ефекти, които понякога го съпътстват (изпускане на урина, еректилна дисфункция). 


Нискодозовата брахитерапия свежда до минимум вероятността от постоперативни усложнения и еволюиране на болестта към по-напреднал стадий. Пациентът пролежава в болницата само 48 часа, след което може да бъде изписан за домашно лечение. Докато зърната с йод 125 изотоп са в тялото му, той е напълно безопасен за околните, няма никаква опасност и за другите органи в тялото му. След този период зърната, които са биологично съвместими, се резорбират в простатната жлеза.


Нискодозовата брахитерапия е подходяща за мъже с ранна форма на рак на простатата, обикновено втора група, който не излиза извън пределите на капсулата на жлезата, и със стойност на ПСА не повече от 10. 


Десет мъже вече са се подложили на лечение с иновативната процедура, която, въпреки че в Европа е един от утвърдените методи за лечение на този тип карцином, в България се практикува само в Клиниката по урология и андрология на ИСУЛ. 


Резултатите от лечението им, представени и на Националния конгрес по урология, са впечатляващи. При нито един пациент не са се наблюдават странични ефекти, уточняват от болницата.