Безплатни консултации и профилактични прегледи за ендометриоза ще се провеждат до края на март в специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“.

 

Инициативата е в рамките на кампанията „Ендо Март 2021“ и е насочена към жени, които имат съмнение за заболяването или са диагностицирани с него, както и към пациентки с фамилна обремененост.


 

Целта е да се повиши информираността за ендометриозата, която засяга 10% от жените в репродуктивна възраст и често води до редица проблеми, сред които безплодие.

 

Профилактичните прегледи се провеждат от водещи специалисти на университетската акушеро-гинекологична болница. Сред тях са изпълнителният директор на „Майчин дом“ проф. Иван Костов, управителят на Медицински център „Майчин дом“ д-р Иван Диков, както и д-р Дориан Босев, д-р Радко Тоцев и д-р Максим Клисурски.

 

Приемът е в 214 кабинет от 13:00 до 15:00 ч., а часове могат да бъдат записани всеки работен ден между 15:00 и 16:30 ч. на телефон 02/ 9172 200 или чрез и-мейл office@maichindom.com.

 

Ендометриозата се третира медикаментозно и хирургически, а в последните години като златен стандарт в овладяването ѝ се наложи миниинвазивната, роботизирана хирургия.

 

„Майчин дом“ е единствената държавна болница, която разполага с робота Da Vinci, с възможност оперативните  интервенции с него да се извършват по клинична пътека по НЗОК.

 

До момента в “Майчин дом” са проведени над 120 успешни операции с роботизирана система Da Vinci.

 

„Роботизираната хирургия има по-висок коефициент на полезно действие от общата хирургия и подсилва нашия арсенал в полза на пациентките. Възстановяването след нея е по-бързо и по-безболезнено, което позволява на българските жени да се върнат по-скоро към работата и живота си“, посочва изпълнителният директор на „Майчин дом“ проф. д-р Иван Костов.

 

Освен в "Майчин дом", безплатни прегледи за ендометриоза ще се провеждат до края на март и в следните 9 медицински заведения в София и Варна:

 

  • УСБАЛАГ „Майчин дом“, гр. София;
  • ПСАГБАЛ "Св. София", гр. София;
  • МК "Д-р Щерев", гр. София;
  • МБАЛ "Надежда", гр. София;
  • УМБАЛ "СофияМед", гр. София;
  • МБАЛ "Вита", гр. София;
  • МЦ “РепроБиоМед” гр. София;
  • МЦ “Д-р Гунев”, гр. София;
  • СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“, гр. Варна;
  • Медицински център за асистирана репродукция "Варна" ООД

 

Инициативата е на Фондация „ЕндоМарч България“ и Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“.

 

Имената на медицинските специалисти и начините за записване за безплатните прегледи са оповестени на уеб-сайта: https://www.endometriosis.bg/otvoreni-vrati-2021/.