Дни на безплатни профилактични прегледи започват в Първа многопрофилна болница за активно лечение – София „Св. Йоан Кръстител“. Водещи специалисти ще преглеждат между 11 и 13 ч. пациенти с ушно-носно-гърлени, очни, белодробни, кардиологични и хирургични проблеми.
Безплатните профилактични прегледи стартират от 22 май и ще продължат до 28 май, като се изисква само предварително записан час на телефон: 02/ 8059203.


Инициативата на Първа МБАЛ София има за цел да повиши обществената информираност и да осигури достъп на по-голям брой хора до специализирана медицинска помощ.


Кампанията по безплатните консултации в лечебното заведение е доказала своята ефективност в годините - по този начин се осигурява своевременно диагностициране на много социално-заначими заболявания, както и стартиране на тяхното лечение. Болницата разполага с модерна съвременна апаратура и висококвалифицирани специалисти, подчертават от лечебното заведение.Puls.bg припомня, че по данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. едва около 38% от хората на възраст над 18 години са посетили личния си лекар за профилактика, заплатена от НЗОК. След обявяването на статистиката, Касата стартира информационна кампания за повишаване на знанията на здравноосигурените за обширния пакет от дейности, които извършват общопрактикуващите лекари и лекарите специалисти от извънболничната медицинска помощ за превенция на тежки социалнозначими заболявания.


От Здравната каса са изчислили, че 2/3 от българските пациенти трябва да бъдат санкционирани затова, че не са проверили здравния си статус. Глоби обаче реално няма. В бъдеще от администрацията обещаха по-солени глоби, включително и повишаване на здравната вноска за всички нередовни. Освен глобите, в закона е предвидена и друга санкция – загуба на здравноосигурителните права за един месец.