Кампания за безплатни профилактични прегледи на белите дробове стартира на 31 май у нас и ще продължи до края на годината в София, Благоевград и Враца, предаде БНР. Поводът е Световния ден без тютюнев дим. 


В София прегледите ще се извършват във Втора градска болница. Записване и повече информация на може да бъде получена на тел. 070010126, всеки работен ден между 10 и 16 ч., както и на сайта на Института за здравно образование.


„Малко българи се лекуват от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), а България е сред страните, в които между 10 и 15 процента, по данни на Европейската здравна комисия, боледуват от ХОББ. Затова, с нашата кампания, ние призоваваме пушачите, за да диагностицираме рано и да започнем ранно лечение на ХОББ, разбира се, и други заболявания“, коментира д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.През 2018 г. 437 души са прегледани в рамките на кампанията, като 138 от тях са били диагностицирани с хронична обструктивна белодробна болест. Тази година акцент се поставя и върху пушачите на бездимни и електронни цигари, които са с рисков профил за развитие на белодробни болести. 


Наскоро в студиото на Bulgaria ON AIR д-р Ангелова коментира навлизането на електронните бездимни устройства у нас и категорично подчерта, че те не са безвредни. „Причината е, че човешкият организъм може да се разболее от тежко белодробно заболяване и от сравнително малко замърсяване. Тялото ни има различна чувствителност – той може и от много ниската концентрация на токсични вещества да развие заболяване. Затова не трябва да говорим за малко или повече вредни, а за вредни вещества изобщо“, обясни пулмологът.


Специалистите на Puls.bg припомнят, че ХОББ засяга предимно хората над 40-годишна възраст. Най-изразените симптоми на заболяването са задух, хронична кашлица, продукция на секрет. По-неспецифични са хрипове, стягане на гърдите. Болестта променя живота на пациентите значително, те започват да извършват по-трудно нормални дейности от ежедневието им, не могат да изкачат стълби без задъхване и почивка.