Безплатни прегледи и консултации за жени с доказан рак на маточната шийка ще се проведат в столицата. Те са организирани от Университетската специализирана болница по онкологични заболявания (УСБАЛО), за периода от 15 януари до 3 февруари. 

 

Повод за прегледите е Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка, която всяка година отбелязваме в края на януари. Те ще се осъществяват от гинеколог, лъчетерапевт, а при необходимост и от химиотерапевт на болницата. Консултациите ще се извършват в Клиниката по лъчелечение, всеки работен ден (без сряда) от 9 до 10 ч. и от 14 до 15 ч. Желаещите могат да посетят безплатно гинеколог всеки работен ден от 10 до 11 ч. При нужда от консултация с химиотерапевт, пациентите ще бъдат насочвани към такъв, като прегледите при него ще са всеки вторник от 13 до 14 ч. 

 

Всички, желаещи да се възползват от безплатните прегледи, трябва да си запишат предварително час на телефон 02/80 76 299. 

 

Ракът на маточната шийка може да се предотврати чрез скрининг и профилактични прегледи. Развитието на заболяването може да се избегне, ако се установят предраковите състояния навреме и бъдат лекувани. Данните за страната ни показват, че едва 40% от пациентките с този вид рак са диагностицирани в първи стадий. Във втори са около 20%, докато процентът на установени в късните 3-ти и 4-ти стадий е 40%. 

NEWS_MORE_BOX

 

Ракът на шийката на матката е вторият по честота, който засяга половите органи на жените. Причинява се от човешкият папилома вирус. С рак на маточната шийка са диагностицирани около 1 100 жени у нас всяка година, 400 от които умират. 

 

Страната ни влиза в групата от 87 държави в света, които разполагат с национални програми за имунизация срещу рак на маточната шийка. Те са финансирани с публични средства и осигуряват безплатна имунизация за момичетата на 12 и 13-годишна възраст. Личните лекари информират родителите на момичета за възможността. Данните от 2017 показват, че процентът на ваксинираните в Европа е между 17 и 84.